Правителствата в Европейския съюз работят да подберат един европейски кандидат от списък с пет имена да поеме поста на Кристин Лагард като изпълнителен директор на Международния валутен фонд, каза днес френски представител, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че кандидатите са холандецът Йерун Дейселблум, бивш финансов министър и председател на Еврогрупата; испанката Надя Калвиньо, министър на икономиката, настоящият председател на финансовите министри на еврозоната (т.нар. Еврогрупа) Марио Сентену от Португалия, председателят на централната банка на Финландия Оли Рен и българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка.


Франция води процеса на селекция, се казва в съобщението.

МВФ обяви днес, че започва процедурата за приемник на Кристин Лагард на поста управляващ директор, предаде БТА. Тя подаде оставка, след като бе номинирана за президент на Европейската централна банка.
Съветът възнамерява да завърши процедурата до 4 октомври 2019 година, допълва МВФ.
Кандидатите трябва да обявят кандидатурите си между 29 юли и 6 септември.
От създаването си през 1944 г. МВФ винаги е бил ръководен от европеец, докато ръководството на Световната банка се поема от американец.
Ако в списъка с кандидати се окажат повече от три имена, то съветът на МВФ за седмица ще избере трима финалисти. Това ще стане след допитване до членовете на съвета като се отчете влиянието на гласовете на страните, които те представляват, но "без географски предпочитания".
Тази формулировка е много важна предвид действащото досега "джентълменско споразумение", отбелязва ТАСС, цитирана от българската агенция.
В последния етап се предвижда изпълнителният съвет на МВФ да проведе с финалистите индивидуални интервюта, след което ще бъде направен окончателният избор. В идеалният случай той може да бъде приет с единодушие, но при необходимост не се изключва и гласуване.

Клуб Z