Капиталов недостиг в две български банки констатира Европейската централна банка (ЕЦБ) при симулация на негативния сценарий от стрес теста: за Първа инвестиционна банка (ПИБ) той възлиза на 262.9 млн. евро, а за Инвестбанк възлиза на 51.8 млн. евро, пише "Капитал" след като във Франкфурт обявиха окончателните си изводи.

Същите две институции се проявиха с проблеми и при предишния преглед на качеството на активите, извършен от БНБ преди малко повече от две години, припомня изданието.

Сегашната проверка обхваща шест институции, като резултатът от нея ще послужи за цялостната оценка на финансовия сектор в България предвид кандидатурата й за приемане във валутния механизъм ERM II. При останалите четири банки – Уникредит Булбанк, ДСК, ЦКБ и ОББ стрес тестовете не откриват необходимост от набиране на капитал, добавя изданието.

В прессъобщения двете банки напомнят, че утежненият сценарий, за който се отнася оценката, е хипотетичен и малко вероятен. "Инвестбанк" обявява, че ще продължи да води умерено консервативна политика по отношение на управлението на риска, като диверсифицира и преструктурира активите си. Финансовият резултат ще бъде капитализиран, като не се предвижда разпределение на дивиденти.

"Fibank ще адресира оставащата сума от 133 млн. евро с печалбата си от дейността, с дерискинг на кредитния портфейл, както и с други допустими мерки", се казва в съобщението на ПИБ. В него се уверява, че банката продължава да следва своята стратегия за подобряване на качеството на кредитния си портфейл и укрепване на капитала като основа за растеж.

Резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това, съобщи още вчера БНБ. Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло, коментира централната банка на България.

Дневник