Американският президент Доналд Тръмп повиши вчера тон срещу Франция и нейните данъци върху технологичните компании, критикувайки "безразсъдството" на френския президент Еманюел Макрон и заплашвайки с ответни мерки, които ще засегнат френското вино - един от най-емблематичните продукти на френския износ, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Франция току-що въведе цифров данък върху нашите големи технологични компании. Ако някой трябва да им наложи такси, това трябва да бъде страната на произход на тези компании, а именно САЩ", написа в Туитър Тръмп вчера. "Скоро ще обявим съществено реципрочно действие след безразсъдството на Макрон. Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", допълни обитателят на Белия дом вчера.

"Винаги съм предпочитал американските вина пред френските, въпреки че не пия вино. Обичам техния аспект. Американските вина са супер", подчерта президентът на САЩ.

Малко след това Белият дом обяви, че Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор. В него те са говорили за цифровия данък върху американските технологични компании. Белият дом не съобщи дали темата за френските вина е била обсъждана от двамата лидери.

Днес френското президентство съобщи, че Макрон е подчертал в телефонния разговор с Тръмп, че данъкът върху технологичните гиганти е "предмет на взаимен интерес", а не само "на френски интерес" и е казал, че по този въпрос трябва да се продължи с усилията с цел постигане на "голямо международно споразумение". Срещата на върха на Г-7 в Биариц в края на август ще бъде важен повод за напредък по въпроса, се допълва в съобщението.

В него се уточнява, че двамата лидери са говорили и за Иран.

На 11 юли френският парламент прие окончателно въвеждането на цифров данък върху технологичните гиганти, обвинявани в избягване на плащане на данъци. Франция една от първите страни, облагащи оборота им.

Очаква се данъкът да се прилага за около 30 онлайн компании, сред които са "Гугъл" (Google), "Епъл" (Apple), "Фейсбук" (Facebook), "Амазон" (Amazon) - наричани с акронима ГАФА - както и "Мийтик" (Meetic), "Еърбиенби" (Airbnb), "Инстаграм" (Instagram) и френската "Критео" (Criteo), и да донесе на хазната 400 милиона евро през 2019 година и 650 милиона евро през 2020 година.

Дневник