Еган Бернал е шампионът в Обиколката на Франция, след като узакони триумфа си в Тура етап преди края. Състезателят на "Инеос" нямаше никакви проблеми да задържи жълтата фланелка в 20-ия етап, който беше само 59 километра между Албервил и Вал Торен.

Етапът беше съкратен заради тежките метеорологични условия в Алпите в последните два дни, както и свлачище на изкачването Кол дьо Розлан, което принуди организаторите да търсят алтернативен маршрут. Колоната измина 26 равнинни километра, преди да се насочи към финалната височина към ски курорта Вал Торен на 2365 метра надморска височина. Изкачването беше 33 километра със среден наклон 5.5%.

Бернал започна деня с аванс от 45 секунди пред Жулиан Алафилип, който водеше до 19-ия етап. Колумбиецът се справи с изпитанието и завърши в групата на фаворитите, за да си гарантира крайната победа.

В неделя предстои парадният етап в Париж, в който различки за генералното класиране по традиция не се правят. Основната група отдава чест на жълтото трико, като спринтьорите определят етапния победител в кралски спринт на Шанз Елизе.

Етапът донесе разместване в Топ 10 на генералното класиране. Жулиан Алафилип, който носеше жълтата фланелка до 19-ия етап, загуби много време и три места, за да се озове на петата позиция. Герант Томас излезе втори, а на подиума се качи и Стивън Краусвайк ("Йъмбо Висма").

Пред Алафилип се изкачи и Емануел Бухман. В топ 10 влезе Уорен Баргил, който измести Ричи Порт.

Бернал е първият представител на Колумбия, който печели най-голямото колоездачно състезание. Бернал е и третият най-млад шампион в Тура (22 години и 195 дни). Единствените по-млади от него в историята са Анри Корне през 1904 г. (19 г. 352 дни) и Франсоа Фабер (22 г. 187 дни). Бернал дебютира в Тура преди година, когато помагаше на съотборниците си и завърши 15-и. През тази година той печели и бялата фланелка за най-добър до 25 години, а освен това остана втори в класацията при катерачите.

Победата е четвърта за Колумбия в голяма обиколка след тези на Луис Ерера (Вуелта 1987) и Найро Кинтана (Джиро 2014 и Вуелта 2016).

За "Инеос" това е седми триумф в Тур дьо Франс в рамките на осем години. Британският тим, който до миналата година носеше името "Скай", печели с четвърти различен колоездач - сър Брадли Уигинс (2012), Крис Фрум (2013, 2015, 2016 и 2017) и Герант Томас (2018).

"Невероятно е всичко, което се случва. Вече мога да повярвам и да осъзная, но остава още един етап, в който трябва да стигнем до Париж. Само да изрека, че съм шампион в Тура е невероятно", каза Бернал след финала.

Дневник