Хеликоптери на въоръжените сили и спасителни лодки участваха в евакуацията на 700 пътници от влак, блокиран от снощи от наводненията недалече от индийския град Мумбай, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изявление службата за реакция при бедствия в щата Махаращра съобщи, че влакът "Махалаксми експрес" тръгнал вчера вечерта от Мумбай за Колхапур, на 350 км в южна посока. Той изминал едва 60 км, когато се оказал блокиран от наводнение в резултат на разлив на река, причинен от мусонните дъждове, отбелязва Франс прес и ДПА.

Индийският министър на вътрешните работи Амит Шах съобщи в Туитър, че всички пътници от влака са били евакуирани успешно, отбелязва Асошиейтед прес. Сред пътниците имало девет бременни жени.

Операцията е продължила няколко часа. Осигурени са били линейки и най-малко 37 лекари.

Над 280 души са загинали при наводнения и други инциденти, причинени от мусоните, в Индия през юли.
Най-малко 114 души са загинали в резултат на силни наводнения от 10 юли насам в Бангладеш, съобщи местният в. "Дака трибюн", цитиран от ТАСС.

По данни на медици и спасители няколкостотин хиляди души в страната са били принудени на напуснат домовете си, а равнището на водата в реките продължава да се повишава.

Около 15 000 души са се заразили с инфекциозни болести от водата или са получили различни по тежест наранявания от началото на наводненията досега.

Дневник