Единадесет футболисти от Висшата лига са дали положителни проби за забранени вещества по време на миналите сезони в английския шампионат. Това съобщава вестник "Мирър" в неделното си издание. Според таблоида 16 проби са показали, че играчи са приемали амфетамини, морфин или други забранени субстанции.

Осем от тестовете са проведени през миналия сезон - 2018-19. Други шест през 2017-18, а останалите два са от преди три сезона 2016-17. Според "Мирър" едно от веществата е кортикостероид, като се твърди за триамцинолон.

Веществото беше използвано от колоездача сър Брадли Уигинс през 2011 г.

Играчите във Висшата лига са тествани от Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD). Те обаче са получили позволение да продължат да играят, след като от Футболната асоциация са приели медицинските причини за основателни.

Според докладите, футболистите са взимали тези субстанции с терапевтични цели. Затова няма и наказания. Не се споменават имената на играчите, нито отборите, за които играят.

Амфетамините могат да се използват като стимуланти, докато морфинът може да повиши работоспособността, защото увеличава прага на болката и издръжливостта на футболистите. Риталинът, който също е използван от замесените, подпомага концентрацията, но може също да подобри силата при професионалните спортисти.

Дневник