Талибаните заявиха днес, че няма да водят преки преговори с афганистанското правителство и отхвърлиха изявление на министър, че среща за такива преговори е планирана в рамките на следващите две седмици, предаде Ройтерс, като се позова на висш талибански представител, предаде БТА.

Вътрешноафганистански преговори ще започнат само ако бъде обявено изтегляне на чуждестранните сили, заяви Сухаил Шахин, говорител на политическото бюро на талибаните в Катар.

Вчера афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими каза, че правителството ще бъде представлявано от 15-членна делегация на преки преговори с талибаните "в предстоящите две седмици".
Говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза, цитиран от Асошиейтед прес, че няма договореност за такава среща и тя не е съгласувана с талибаните. Муджахид отбеляза, че бунтовниците ще бъдат готови за вътрешноафганистански преговори, щом постигнат споразумение със САЩ, но правителствените представители ще трябва да участват в лично качество.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който в момента се намира в Кабул, изглежда споделя тази позиция. Нов кръг вътрешноафганистански преговори ще има, след като сключим договорености помежду си, написа той в Туитър. Халилзад посочи, че преговорите ще включват талибаните и "ефективен национален преговорен екип с широко представителство, включващ висши правителствени фигури, ключови представители на политическите партии, представители на гражданското общество и на жените".

След двукратно отлагане в Афганистан днес започва кампанията за президентските избори на 28 септември. Тя ще продължи до 25 септември, след което избирателите ще има два дни за размисъл, предаде ДПА. За висшия пост ще се борят 18 кандидати, включително действащият държавен глава Ашраф Гани, ръководителят на правителството Абдула Абдула и бившият председател на Съвета за национална сигурност Ханиф Атмар.

Президентът Гани се кандидатира за втори мандат с обещания да сложи край на 18-годишната война. Той обаче е до голяма степен изтласкан встрани през последната година, тъй като САЩ преговарят пряко с талибаните. Целта на двете страни е постигането на споразумение за изтегляне на американските войски в замяна на гаранции, че Афганистан няма да бъде платформа за подготвяне на терористични атаки по света. Талибаните, които на практика контролират около половината страна, продължават да извършват ежедневни нападения срещу афганистанските сили за сигурност, отбелязва АП.

В Афганистан има около 20 000 чуждестранни военни (повечето от тях - американци), участващи в командваната от САЩ мисия на НАТО за обучение, съдействие и консултиране на афганистанските сили. Някои американски сили извършват антитерористични операции.

Дневник