С актив от 7,5 т. след 9 изиграни кръга на турнира по ускорен шах 19-годишният Мартин Петров от клуб „Марица-Изток“ Раднево спечели 6-ия мемориал „Стоян Иванов“, който бе надпревара и за националната купа за мъже и жени.

Турнирът се проведе в рамките на три дни в зала „Арена Шумен“, а победителят стана ясен в последния кръг.  На първа дъска се срещнаха гросмайстор Ивайло Енчев, който водеше след 8-ия кръг, и международният майстор Мартин Петров, заемащ третото място във временното класиране. След оспорвана партия победител на дъската стана Мартин Петров, играл с белите фигури, който еднолично оглави класирането.

Второто място в много силния тазгодишен турнир в Шумен зае гросмайстор Васил Спасов, който игра за домакините от „Шумен 05“, с актив от 7 т. Със същия брой точки се наредиха и следващите в подреждането шахматисти. Трети е Божидар Иванов от Карнобат, четвърти – Сашо Николов от „Марица-Изток“ Раднево, пети - Ивайло Енчев от „Абритус“ Разград.

„Не очаквах Ивайло Енчев да ми позволи да направя атаката, с която спечелих партията, но се случи. За мен бе важно да се класирам в тройката на този турнир. Доволен съм от постигнатата победа“, каза след приключване на турнира Мартин Петров.

На 6-ия мемориал „Стоян Иванов“ награди получиха и победителите в отделните възрасти. Първи до 10 г. стана Живко Калоянов от Шумен. При състезателите до 12 г. победител е Николай Желев от „Бургас 64“. Първи при 14-годишните стана Християн Илиев от Шумен, а при 16-годишните Лазар Насар от Чревен бряг.

 Бяха раздадени специални награди за сеньорите над 60 г., като най-добрият в тази вързаст бе Коста Ангелов от Варна.

От клуб „Шумен 05“ и община Шумен, които са организатори на надпреварата, бяха наградени  най-добре представитлите се шуменци. При жените това бяха Нона Мирчева и Рада Илиева, а при мъжете ФИДЕ майстора Василис Бунис и Борис Иванов.

ШУМ.БГ