Гражданската организация Инициатива "Правосъдие за всеки" днес излиза на протестен Марш за правосъдие. Той ще започне в 18:30 ч. пред сградата на Съдебната палата в София и е под надслов "Право и свобода". Протестът е днес – денят, в който е последната възможност за издигане на кандидати за нов главен прокурор.

Към момента единствено заместникът на Сотир Цацаров – Иван Гешев бе издигнат единодушно миналия понеделник от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

От гражданската инициатива вече изпратиха отворено писмо до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет миналата седмица, след като бе обявена кандидатурата на Гешев. С него се иска оттегляне на номинацията му и посочване на друг кандидат за поста.
В писмо до медиите неправителствената организация посочва, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава.

"Процедурата е порочна, а единодушното номиниране на Иван Гешев я превръща в пълен фарс с тежки последици за обществото и страната", пишат от Инициатива "Правосъдие за всеки" и допълват: "Време е да станем гневни!".

"Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава.

Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор!", казват в отвореното писмо от гражданското сдружение. И призовават: "Да кажем НЕ на олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!".

Дневник