Гран при на Германия във Формула 1 няма да остане в историята, като стартът, който не носи никакви точки на "Мерцедес", след като Люис Хамилтън успя да влезе в първите 10. Далеч след края на състезанието на "Хокенхайм" световният шампион получи точки заради наказание на пилотите на "Алфа Ромео". Това се случи след решение на комисарите.

Кими Райконен и Антонио Джовинаци завършиха седми и осми, но и двамата получиха наказания от 30 секунди, които се добавят към крайния им резултат. Причината е установен проблем при стартирането на двата болида на "Алфа Ромео".

Според стюардите се нарушава правилото, изискващо пилотите да управляват автомобилите си сами, докато при Райконен и Джовинаци е установено електронна помощ при използването на съединителя.

"ФИА изисква въртящият момент в съединителя да съответства на необходимия при потегляне след отпускането му. Това трябва да стане в рамките на 70 милисекунди. При двете коли на Алфа Ромео времето е съответно 200 и 300 милисекунди. Това означава по-плавно подаване на въртящия момент, което на мокра писта може да даде предимство. Стюардите постановиха, че това е нарушение на правилата, независимо дали е дало реално предимство на пилотите", обясниха комисарите.

Така Райконен и Джовинаци завършват 12-и и 13-и и остават без никакви точки. В топ 10 влизат Хамилтън, който е девети и Роберт Кубица, който взима една точка. Това е и първата точка за "Уилямс" от началото на сезона.

От "Мерцедес" бяха напът да повторят представянето от Испания 2016, когато за последен път и двамата им пилоти не взеха точки. Стартът в Германия беше спечелен от Макс Верстапен при много тежки условия, много катастрофи и няколко излизания на кола за сигурност.

Дневник