За да нареди пъзела около Брекзит, който вече три години парализира британската политика, премиерът Борис Джонсън има три опции – избори, нова сделка или Брекзит без сделка. Джонсън обеща да постигне нова сделка за "развода", така че Великобритания да може да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Ако се стигне до "далечната възможност" ЕС да откаже да преговаря, той ще пристъпи неохотно към Брекзит без сделка. "Ройтерс" обобщава възможните сценарии:

Избори

Европейският съюз отказва да пренапише Споразумението за оттеглянето, което Тереза Мей договори през ноември миналата година. Тъй като Обединеното кралство върви към излизане без сделка, британските депутати натискат спирачките и Джонсън свиква избори.

Изправен пред бунт заради "твърдия" Брекзит, Джонсън би могъл да разпусне парламента и да свика национални избори, представяйки разбунтувалите се депутати и опозиционната Лейбъристка партия като враговете на "народния Брекзит".

Според JPMorgan е най-вероятно преговорите с ЕС да не стигнат до никъде и Джонсън да бъде примамен от изборен съюз с Партията на Брекзит а Найджъл Фараж. "Перспективата за свързване на консерваторите с Партията на Брекзит, било то формално или неформално, ще направи общите избори да изглеждат като най-привлекателната от възможните за Борис опции".

Избори могат да бъдат предизвикани по два начина. Ако две трети от депутатите се съгласят с предложение на правителството в тази посока, или ако мнозинството депутати гласуват, че нямат доверие в сегашното правителство и не бъде договорено никакво алтернативно управление.

Очаква се Джонсън да се изправи пред вот на недоверие по искане на опозиционната Лейбъристка партия, когато парламентът отново се събере през септември. Ако не успее да премине теста, по правило има 14 дена за сформиране на алтернативно правителство. Ако никой не може да го направи, се свикват избори. Ако вотът на недоверие се състои на 3 септември, изборите може да се състоят най-рано на 24 октомври.

Нова сделка

Заплахата от Брекзит без сделка убеждава най-големите сили в ЕС – Германия и Франция – да се съгласят със значително преразглеждане на споразумението за "развода". ЕС се огъва под натиска и се съгласява с нова сделка. Ако има големи пазарлъци, е възможно тя да бъде постигната на Европейски съвет в последната минута – предпочитаното от ЕС средство за решаване на кризи - и двете страни да изиграят драма за пред вътрешната публика.

Според Goldman Sachs има 45% шанс за постигане на изход със сделка. За да бъде тя преработена, ще е необходима подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, на френския президент Еманюел Макрон, както и на Ирландия.

Всяко ново споразумение ще трябва да спечели мнозинство в 650-местния британски парламент, където управляващата Консервативна партия няма мнозинство и е разделена по въпроса кой е най-добрият начин за осъществяване на Брекзит.

Без сделка

ЕС отказва да играе играта на Джонсън и отхвърля възможността за забавяне. Обединеното кралство излиза хаотично от блока на 31 октомври.Според много инвеститори Брекзит без сделка ще изпрати шокови вълни към световната икономика, ще потопи британската икономика в рецесия, ще ядоса финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон на важен международен финансов център.

Излизането на Обединеното кралство от блока без сделка значи, че няма да има официално споразумение за преходния период, покриващо всичко – от паспортите за животни след Брекзит до митническите разпоредби по северноирландската граница.

Малко след избирането на Джонсън за премиер Goldman Sachs повиши оценката си за вероятността от "твърд" Брекзит от 15 на 20 процента.

Според поддръжниците на Брекзит без сделка, макар да е възможно да има кратко безредие, в дългосрочен план икономиката ще просперира от бързото прекратяване на еврочленството.

Великобритания трябва да напусне на 31 октомври, седем месеца по-късно от първоначално планираното, освен ако ЕС не се съгласи на нова отсрочка и парламентът не промени датата за излизане, вписана в закон.

Мнозинството депутати по-рано подкрепиха опит да се блокира "твърд" Брекзит, но излизането без сделка няма да изисква ратификация от парламента. Депутатите все пак казват, че ще използват гъвкавостта в британската конституция, за да намерят начин да попречат на това развитие.

За да им противодейства, премиерът би могъл да разпусне парламента до след 31 октомври, радикален ход, който може да предизвика конституционна криза. Джонсън публично не е отричал тази възможност, но подчерта, че не е предпочитаният от него вариант. Депутатите вече направиха стъпки, които ще принудят парламента да заседава в същите дни през септември и октомври. Някои консерватори заплашиха да напуснат партията и да гласуват против лидера си, за да спрат излизане без сделка и да свалят правителството. Биха били необходими шепа консерватори, гласували в подкрепа за вот на недоверие, за да се бутне правителството.

Оставка

Ако Джонсън не може да осъществи Брекзит и не иска да свиква избори, ще има много малко останали опции. Той би могъл да подаде оставка, както направи Мей, без да задейства нови избори.

Парламентът също може да се опита да свали правителството с вот на недоверие. Или пък партията му би могла да се обърне срещу него.

Отлагане или без Брекзит

Джонсън или друг лидер решава, че Брекзит без сделка ще нанесе твърде много щети и е необходимо отлагане. Опонентите на Брекзит от дълго време опитват да отложат излизането с надежда в крайна сметка да се стигне до обръщане на резултата от референдума.

За да даде отсрочка, ЕС вероятно ще настоява за детайлен план как Великобритания възнамерява да излезе от политическата безизходица. Една възможна обосновка може да бъде втори референдум за излизането или избори.

Евентуални избори може да доведат на власт правителство, ангажирано с оставането в ЕС. Това би могло да доведе до втори референдум, в който правителството да води кампания срещу Брекзит, или до решение за отмяна на Брекзит.

Според Goldman Sachs има 35% шанс Брекзит да не се случи. Преди избора на Джонсън вероятността беше 40%.

Предложения и пречки

"Блумбърг" анализира различните предложения на Джонсън и обяснява какви са пречките пред осъществяването им.

Предложение: Предоговаряне на сделката

Най-спорният елемент от сделката на Мей е т.нар. ирландски предпазен механизъм - решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. Джонсън иска да отложи разговорите за границата за след Брекзит, твърдейки, че те трябва да са част от бъдещи търговски преговори. Освен това намекна, че може да използва цената на раздялата (39 милиарда паунда) като лост в разговорите.

Пречки: ЕС многократно заяви, че не е готов да предоговори Споразумението за оттеглянето и че това е единствената възможна сделка. Освен това каза, че предпазният механизъм трябва да бъде част от споразумението, защото иска гаранция, че няма да има "твърда" граница. Според европейското законодателство Брекзит трябва да се случи на два етапа – първо, преговорите за излизането, и след като Великобритания е напуснала - официалните търговски разговори.

Предложение: Излизане на 31 октомври - "победа или смърт"

По думите на премиера след двете отлагания на Брекзит, Великобритания сега трябва да напусне блока на 31 октомври, независимо дали има договорена нова сделка или не. Той отказа да изключи разпускане на парламента като начин да постигне това.

Пречки: Времето за договаряне на изцяло нова сделка е ограничено. А британският парламент е против "твърд" Брекзит. ЕС даде сигнал, че предпочита ново отлагане пред раздяла без сделка.

Предложение: Изчаквателен период след Брекзит

Джонсън иска да договори изчаквателен период с ЕС след 31 октомври, по време на който да има нулеви мита и нулеви квоти, подобно на преходния период, договорен през май. По думите му той ще свърши много преди следващите избори, които трябва да се състоят през 2022 г.

Пречка: ЕС заяви, че всяка форма на преходен период зависи от това да има споразумение за излизане, което трябва да съдържа ирландския предпазен механизъм.

Предложение: Да се използват правилата на Световната търговска организация, ако ЕС не сътрудничи

Джонсън каза, че ако ЕС не предложи нова сделка, Великобритания ще може да използва чл. 24 от Общото споразумение за митата и търговията на СТО, за да гарантира, че условията за търговия ще останат същите след Брекзит.

Пречки: Клаузата, която той цитира, се прилага за страни, преговарящи за търговски сделки, а не за държави, напускащи търговски блок. Освен това за целта ще е необходимо съгласието на ЕС и ясен график за преговори за търговско споразумение. Нито едно от тези две условия няма да е гарантирано в случай на "твърд" Брезит. СТО и ЕС заявиха, че това няма да проработи.

Дневник