Наличието на хиляди споразумения с организирани престъпни групи създава впечатление, че прокуратурата не обвинява и не отстоява актовете си в съда. Това мнение изрази пред Би Ти Ви следователят Бойко Атанасов, предложен за главен прокурор от сдружение "Боец", а гражданската петиция в негова подкрепа е събрала над 5000 подписа.

Днес е последният ден, в който може да бъде издигната кандидатура, алтернативна на номинирания единодушно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет зам.-главен прокурор Иван Гешев. Това може да направи правосъдният министър Данаил Кирилов, който обаче вече изрази скептицизма си спрямо качествата на Атанасов. Преди дни Кирилов пред същата телевизия каза, че е проучил професионалните му качества и не би го подкрепил. Днес Атанасов отговори: "Миналата година бях атестиран от прокурорската колегия на ВСС с най-високата професионална оценка за много добро изпълнение на служебните изпълнения. Най-вероятно министър Кирилов е проверил нещо друго".

Атанасов не изключи, че днес, в последния възможен ден за издигане на алтернативен кандидат, това ще се случи, защото "обществото не е готово да приеме една наложена кандидатура без избор". Петицията с негово име определи като тест за функционирането на обществото и инструмент на европейското право, чрез който гражданите могат да предлагат на компетентните органи, в случая министъра на правосъдието, излъчени от тях кандидати.

Той изрази надежда да бъде публикувана информация за атестацията на кандидатите - какво са правили и какви споразумения са сключвали. "Работата на Специализираната прокуратура и ресорът, който Иван Гешев оглавява, разследва корупция и организирана престъпност. Отсъствието на присъди води до това да се създава впечатление, че тези органи не работят. Номадството на едни магистрати от орган в орган в последните 10 г. не създава впечатление за тяхната успешност", заяви Атанасов.

Помолен да коментира протестите на граждани срещу номинирането на Гешев, отговори, че мненията на българските граждани за действията на прокурорската колегия трябва да получат отговори чрез мотиви, с които Висшият съдебен съвет обясни своите решения.

Бойко Атанасов е следователят, който изнесе данни за групи от следователи за поръчки и ги нарече "шпицкоманди". Днес той ясно заяви, че подкрепя необходимостта от децентрализация на прокуратурата и, за разлика от Гешев, е за разделението на властите. 

Дневник