Първите 134 заявления за еднократна помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2019/2020 г. вече са подадени в Регионалната дирекция “Социално подпомагане”. 6 от тях имат и заповеди за отпускане на помощ, останалите се обработват, казаха от дирекцията.

Отпускането на помощ на подалите заявления декларации ще се получава на два транша - първата част от 125 лв. веднага, след одобрението, а втората след първия учебен срок. Еднократната помощ ще се възстановява при всеки случай, когато ученикът направи 5 неизвинени отсъствия.

И тази година помощта е в размер на 250 лева и право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително е и условието средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Без доходен тест помощ се отпуска за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

За миналата 2018 г. в Шуменско 980 деца са подпомогнати с еднократна помощ. На 30 от подалите заявления е отказано, тъй като не  отговарят на условията. 

ШУМ.БГ