Някои от стопаните в община Шумен, които гледат прасета в задни дворове са заклали доброволно животните, с цел да се предприемат превантивни мерки за заразата от африканска чума. В с. Панайот Волов са изклани 9 прасета, а 6 в село Салманово. Това съобщиха днес кметовете на двете села на заседание на общинската епизоотична комисия.

Със стопаните в Салманово, където се отглеждат общо 12 прасета в тип “заден двор” са започнали преговори от свинефермата в Радко Димитриево. От там са им предложени доброволно към 300 лв. за прасе, според големината им, с цел да се избегне болестта в промишления свинекомплекс, отглеждащ към 4000 животни.

Според д-р Николай Недялков, главен инспектор към ОБДХ – Шумен засега няма да се предприемат мерки, каквито са в Добрич за принудително умъртвяване на животните, но продължава изпълнението на всички предприети мерки, обявени на областната епизоотична комисия.

По отношение на битовите и хранителни отпадъци по селата се вземат мерки за по честото им извозване към сметището, каза Живка Атанасова, главен експерт “Екология” в община Шумен.  Председателят на ЛРД “Сокол” адвокат Стоян Стоянов  предложи по-големи мерки да се вземат и за шуменското сметище, което не е обезопасено и е потенциално опасно за разпространение на болестта, заради хищници и кучета.

Две места в общината са набелязан за загробване на животни, но те не са одобрени от Басейнова дирекция и РИОСВ. Към момента има други предложения, които до дни ще станат ясни, след като двете институции ги одобрят.

В община Шумен има 5 промишлени свинеферми - тези в Хибридния център, където се отглеждат 22 000 свине, в Царев брод и Р. Димитриево по 4000 бр., в Института по животновъдство - 600 и в Кабиюк - 318 свине.

На територията на общината има и 5 регистрирани фамилни ферми и те са във Ветрище, където се отглеждат 91 прасета, в с. Струйно – 120, Дибич – 51, Мътница – 80 и в Шумен - 95.

В задните дворове по населените места в общината се отглеждат 115 свине, от тях регистрираните са само 5 броя и те са в Царев брод – 1, в Шумен и Мътница по 2 бр.

ШУМ.БГ