Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров след изтичането на мандата му, коментира номинацията си и обясни кои са факторите, които са наклонили везните в полза на това решение.

Преди да бъде издигнат той многократно е заявявал, че "на 99% в тази кална битка" няма да участва.

"Доста дълго коментирах и доста подробно. Казах какво ще стане и защо ще стане и то вече се случва. Ще ви върна при една друга процедура, когато един бъдещ главен прокурор беше номиниран от 17 души и беше единствен. Беше и един успешен главен прокурор. Тогава нямаше такива реакции". Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че има предвид Борис Велчев.

Към момента единствено Гешев бе издигнат единодушно миналия понеделник от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Днес е последната възможност за издигане на други кандидати за поста.

"Сега в момента имам работа и нямам време за такива неща", допълни Гешев. По повод Марша за правосъдие, организиран днес от Инициатива "Правосъдие за всеки" в 18 ч. пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор, той каза, че всички български граждани имат право да изразят мнението си.

"Бях подкрепен от професионалната общност, това е видимо. Не толкова от прокурорската колегия, но от цялата професионална общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая и не съм човек, който ще избяга от отговорност и от доверие", подчерта Гешев.

"Аз не бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение, не ме е страх какво ще са последствията. Важно е да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва, пък да става каквото ще", смята кандидатът за главен прокурор.

Дневник