На 84 години е починал големият футболен треньор Васил Методиев - Шпайдела. Той оставя името си в историята на "Локомотив" (София) - с който става шампион като футболист и като треньор, "Левски" и българския футбол.

Под негово ръководство червено-черните записват едни от най-големите си успехи. През 1978 г. отборът става шампион, а две години след това стига до четвъртфиналите за Купата на УЕФА. В европейския си поход съставът отстранява "Ференцварош", "Монако" и "Динамо" (Киев).

Отстраняването на "Динамо" обаче донася проблеми на Методиев. "След като станах шампион като футболист през 1964 и като треньор през 1978 година с "Локомотив", направихме прословутия рейд в Европа. След като отстранихме "Динамо" (Киев), вместо да се радваме, че сме постигнали най-големия успех в историята на клуба, ние трябваше да се чувстваме виновни и да даваме обяснения на различни места как и защо сме си позволили да отстраним "съветския брат". Трябваше да обяснявам защо съм насъсквал играчите. Отговорих на властите, че, ако мачът се повтори, ще го направя пак по същия начин", каза преди време той в интервю.

По-късно три пъти води "Левски". Паметен е първият му период, в който сините печелят исторически требъл през 1984 г., като взимат титлата, Купата на България и Купата на Съветската армия. Има още две титли начело на "Левски".

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК "Левски" поднасят своите искрени съболезнования на семейството и близките на Васил Методиев, пише в сайта на сините.

Дневник