Поредният протест срещу издигнатия единодушно миналия понеделник от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет кандидатура на Иван Гешев за нов главен прокурор събра стотици пред сградата на Съдебната палата.

В речите си в началото на недоволството част от организаторите обявиха, че основната цел на акцията им е изтеглянето на кандидатурата на Гешев и внасянето на такава от сдружение БОЕЦ на следовател Бойко Атанасов, който в петиция е подкрепен от над 5000 души. По време на протеста се събираха и още подписи. Друг от призивите беше за незабавна оставка на цялото правителство.

Организаторите уточниха, че от септември планират да започнат ежеседмични протести, като целта им е малко преди избора на главен прокурор, което трябва да стане на 24 октомври, да съберат поне 70 хил. души. Тогава можело да се поиска и оставката на парламента.

Днес беше последният ден, в който можеше да се предлагат кандидатури за главен прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче така и не подаде име, с каквото право разполага. Така Иван Гешев остана единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров.

Гражданската организация Инициатива "Правосъдие за всеки" е основният организатор на днешния протестен Марш за правосъдие. Шествието на недоволните тръгна от Съдебната палата и се спря в пространството пред Министерския съвет.

От гражданската инициатива вече изпратиха отворено писмо до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет миналата седмица, след като бе обявена кандидатурата на Гешев. С него се иска оттегляне на номинацията му и посочване на друг кандидат за поста.

Днес пък организацията поиска парламентът да промени част от законовите правила при избора на главен прокурор, както и да разпреди нова процедура.

Дневник