33-годишен мъж, приет в края на миналата седмица в „Пирогов“, но изпаднал в мозъчна смърт, стана донор и спаси живота на петима души у нас и в Германия.

След като лекарите в спешната болница уведомили близките на пациента за състоянието му, въпреки тежката загуба, те взели решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други болни, съобщиха от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

В Университетска болница „Лозенец“ е извършена чернодробната трансплантация, като реципиент е 50-годишен българин. В същото лечебно заведение са извършени и две бъбречни трансплантации на жена на 40 години и мъж на 58 години.

Белият дроб и сърцето на 33-годишния донор са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УБ „Лозенец“ от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб на 25-годишен пациент.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, взето в тежък за семейството момент.

Дир.бг