По повод Световната седмица на кърменето, която се отбелязва всяка година от 1 до 7 август, Регионална здравна инспекция – Шумен и Център за майчино и детско здраве гр. Шумен стартират съвместни инициативи.

Седмица на отворените врати ще има в в Центъра за майчино и детско здраве в работните дни от 1 до 7 август от 09,00 ч. до 16,00 ч. Всички бременни и майки могат да посетят Центъра на ул. „Калоян“ №1, където съвместно с РЗИ – Шумен ще се проведат консултации за значението на кърменето и какви са ползите от него за бебето и майката.

На 2 август (петък) от 10,00 ч. екип на Център за майчино и детско здраве в гр. Нови пазар организира среща дискусия с настоящи и бъдещи родители с възможност да получат информация и съвети за здравословен живот по време на бременност; успешно кърмене, захранване и здравословно хранене на детето;  достъп до различни услуги за семейства и малки деца в областта и общината и др.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Традиционно в рамките на тази седмица организации и доброволци от цял свят провеждат мероприятия, за да информират широк кръг от хора за несъмнените ползи от естественото хранене в първите месеци след раждането на детето. Началото и е поставено през 1992 година.

Тази година дните между 1-ви и 7-ми август 2019 г. ще преминат под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“, а мотото предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество.

ШУМ.БГ