Григор Димитров постигна първа победа от повече от два месеца, след като се класира за втория кръг на турнира от сериите АТП 250 в Лос Кабос, Мексико. Българският тенисист се справи с американеца Стив Джонсън след 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5).

Успехът е първи за бившия №3 в света от 29 май насам, когато той победи Марин Чилич на "Ролан Гарос". След това последваха четири поредни загуби и отпадания в първи кръг на три поредни турнира. Слабото представяне на българина на червени кортове и в сезона на трева, го свали до №57 в ранглистата.

Срещу Джонсън той показа добра игра, въпреки леки колебания. Димитров беше стабилен на сервис, но имаше спадове в играта му, като освен това записа 12 двойни грешки, шест от които дойдоха още в първия сет.

Срещата продължи 2.29 часа, в които имаше много драматични моменти. В третия сет българинът пропусна мачбол, а след това в тайбрека от ситуация 5:3 точки върна съперника си в срещата. Все пак Димитров показа по-здрави нерви и спечели.

Това беше първи мач между двамата от януари 2017 г. насам и общо седми на ниво АТП. Димитров записа пета победа над Джонсън и четвърта поредна. Последните успехи на Димитров над американеца дойдоха на твърди кортове.

Във втория кръг Димитров ще срещне втория поставен Гуидо Пея от Аржентина. Дотук двамата са изиграли две срещи, като имат по един успех. Двубоят между двамата в Лос Кабос ще бъде в четвъртък рано сутринта.

Българинът започна нервно срещата, като Джонсън откри с маратонски гейм, а още при първото си подаване Димитров беше пробит. Той допусна три двойни грешки и не успя да се върне, оказвайки се губещ с 0:2 прекалено рано.

Джонсън затвърди пробива, за да отвори аванс от три гейма, но след това Димитров стабилизира играта си. На сервис той беше по-уверен и започна да играе по-добре при подаванията на Джонсън. Първо имаше точка за пробив в седмия гейм, но не го реализира. След това в деветия все пак успя да пробие, а по-късно и да изравни при 5:5.

Стигна се до тайбрек, в който и двамата тенисисти започнаха да грешат много често. Имаше общо седем минипробива, от които Димитров излезе победител и със 7:4 измъкна тайбрека, за да поведе в сетовете.

В първия сет Димитров имаше стабилни показатели, като спечели 86% от точките на своя първи сервис. Голямата трудност за него се оказаха шестте двойни грешки, които не бяха компенсирани от само трите аса.

Двамата тенисисти повишиха нивото на представянето си във втората част, като бяха много по-уверени на сервис. Резултатът се движеше гейм за гейм, като дори нямаше точки за пробиви.

Това се задържа до осмия гейм, в който Димитров имаше две точки за пробив срещу Джонсън. Американецът се защити по прекрасен начин и не допусна изненада. Още в следващия гейм обаче 93-ият в ранглистата се възползва и на свой ред проби. Това стана след нови двойни грешки на Димитров, което и натежа.

Джонсън успя да затвърди пробива в следващия си сервис гейм, с което да спечели и сета, пращайки срещата в решителна трета част.

В нея резултатът отново се движеше гейм за гейм, като сервиращият печелеше уверено подаването си. Първият, който получи шанс за пробив беше Димитров в шестия гейм. Българинът се възползва, като игра много стабилно и взе подаването на Джонсън, за да поведе с 4:2.

Димитров стигна до ситуация да сервира за победата, като беше от отлична ситуация,стигайки до мачбол при 40:30. Тогава българинът сгреши и позволи да бъде пробит, с което върна Джонсън в срещата.

В крайна сметка се стигна до нов тайбрек, в който отново Димитров беше във водеща позиция. Той лесно стигна до 5:3 в своя полза и два сервиса, с които да затвори двубоя. Вместо това Димитров допусна нов срив и се стигна до 5:5. В тази ситуация българинът се измъкна, като реализира много важна точка с плонж на мрежата.

Това доведе до нов мачбол, който този път не беше пропуснат и след 2.29 часа Димитров стигна до първия си успех от два месеца.

Дневник