Пионерите в областта на електронната музика Kraftwerk спечелиха дело за нарушаване на авторските им права върху песента Metal On Metal. Европейският съд отсъди, че музиканти не могат да използват за своите песни записи на други музиканти, без да са поискали разрешението им, предаде "Би Би Си".

Kraftwerk заведоха делото през 1999 г. срещу хип хоп продуцентите Моузес Пелхам и Мартин Хас за песента на Сабрина Селтур Nur Mir ("Само мен"). Решението на Европейския съд може да окаже огромно влияние на цялата музикална индустрия.

Според съдебното решение всяка репродукция на част от песен, взета от вече съществуващ запис, трябва да е преминала през одобрението на оригиналния продуцент. Продуценти на Metal On Metal са Флориан Шнайдер и Ралф Хютер от Kraftwerk, а песента е от албума Trans-Europe Express. 

Друго решение на Европейския съд е, че ако звукът е модифициран до такава степен, че да не може да се разпознае от оригинала, той може да се използва свободно.

В делото ставаше дума за кратък фрагмент на барабани, който се повтаря в песента на Селтур. През 2012 г. Федералният съд на Германия постанови, че песента на Селтур не може да бъде публично представяна поради нарушени авторски права. През 2016 г. обаче Конституционният съд на Германия взе решение в полза на Селтур. Така случаят стигна до Европейския съд.

Според Флориан Дрюке, председател на немския музикален съюз BVMI, решението на Европейския съд е показало при какви условия може да се използват много кратки чужди звукови записи. Той изтъкна, че интерпретациите на новите критерии скоро ще станат повод за дискусии. 

Дневник