Кастер Семеня няма да защитава титлата си на 800 метра на предстоящото световно първенство, след като трибунал на швейцарския федерален съд отхвърли молбата ѝ, отнасяща се новото правило за нивата на тестостерон.

В началото на годината IAAF нареди атлетките с различно сексуално развитие (в дисциплините от 400 метра до една миля) да приемат медикаменти, за да понижат нивото на тестостерон, ако искат да се състезават при жените.

Семеня обжалва решението на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което по-рано също потвърди правилото. На първа инстанция швейцарският федерален съд се произнесе в нейна полза, но сега решението е отменено.

Семеня, която по рождение има по-високи нива на тестостерон, получава нечестно предимство спрямо останалите според ИААФ. На този етап тя е категорична, че няма да участва на световното първенство в Доха от 27 септември до 6 октомври.

Южноафриканката е двукратна олимпийска шампионка на 800 метра (Лондон 2012 и Рио 2016). Тя има три световни титли в дисциплината от първенствата в Бернлин, Дегу и Лондон. През 2017 г. спечели бронз на 1500 метра.

Дневник