Германският канцлер Ангела Меркел ще е в Унгария на 19 август за трийсетгодишнината от демонстрация за мир, за която се смята, че е ускорила разпадането на Източния блок, предаде ДПА.

В град Шопрон, на границата с Австрия, тя ще отбележи заедно с унгарския премиер Виктор Орбан датата, на която събиране на външните министри на Австрия и Унгария, замислено за "пикник на единството" в Европа, задейства събитията, отворили пътя и за падането на Берлинската стена. След като те символично разрязват гранична преграда между неутралната и социалистическата страна, стотици източногерманци, поканени на събитието, се възползват, за да избягат през Австрия в Западна Германия. Унгарски граждани правят същото, за да напуснат страната, след като за няколко часа властите в двете страни решават да отворят границата в името на единството на Европа.

"Германия е благодарна на Унгария. Независимо от това отношението към Будапеща е хладно, откакто там през 2010 г. управлява десният националист Виктор Орбан," пише ДПА, която припомня за критиките срещу него заради върховенството на закона и стремежа за уподобяване на някои практики от страни като Русия и Китай.

Последното посещение на Меркел, чиято партия е от същото европейско политическо семейство като временно отстранената на Орбан, през 2014 г. Унгарският премиер, днес обвиняван от местни и европейски наблюдатели в ограничаване на права и свободи, се прочува като една от емблемите на демократичните промени в страната, макар историци да спорят дали ролята му е значима колкото на много други фигури.

Междувременно Берлин съобщи и че германският външен министър Хайко Маас ще прекара два дни във Варшава за 75-ата годинина от началото на Втората световна война на 1 септември. Сред темите на срещите ще е "отговорността" за войната, макар според външния министър на Полша Яцек Чапутович възможността за исканите от Варшава репарации да не е директно част от дневния ред.

Дневник