ФИФА и УЕФА се обединиха с четири от петте големи първенства в Европа срещу пиратското разпространение на мачове в Саудитска Арабия. Организациите са подкрепени от Футболната конфедерация на Азия (AFC), като всички те направиха общо изявление в сряда следобед.

Те осъдиха дейността на кабелния оператор от Саудитска Арабия, за който от година има сигнали, че разпространява пиратски мачове от най-големите футболни шампионати. "Притежателите на правата на различни футболни шампионати колективно осъждаме продължаващата кражба на интелектуална собственост", гласи писмото, подписано от ФИФА, УЕФА, AFC, Висшата лига, Ла Лига, Серия А и Бундеслигата.

"Призоваваме властите в Саудитска Арабия да ни подкрепят в опит за прекратяването на дейността на пиратския оператор beoutQ, който извършва явни нарушения на територията на страната. От май 2018 г. съвместно работим с международен правен съветник за наблюдение и събиране на доказателства срещу beoutQ", се казва още в изявлението.

Футболните организации се оплакаха, че в последните 15 месеца са получили отказ за съдействие от девет адвокатски кантори в Саудитска Арабия. "Или ни отказаха направо, или първо се съгласиха, за да се откажат в хода на работата."

"За съжаление в момента сме изчерпали нашите възможности да се борим с пиратството, затова призоваваме правителството на Саудитска Арабия заедно с Министерството на културата и информацията да ни съдействат. Надяваме се те да вземат мерки", добавят футболните организации.

Пиратският канал beoutQ се появи в резултат на забраната на търговски отношения между Саудитска Арабия и Катар. След това beIN Sport загуби близо 40% от абонатите си на Арабския полуостров. Световното първенство в Русия не беше излъчвано официално в Саудитска Арабия, независимо че националният отбор се класира на световни финали за пръв път от 2006 г.
Потребители в Саудитска Арабия обаче гледаха мачовете благодарение на пиратския оператор. Впоследствие beIN Sport обяви, че завежда дело за 1 милиард долара срещу кралство Саудитска Арабия.

Няколко месеца по-късно оплаквания подадоха Висшата лига, както и ФИФА, които съобщиха за кражба на интелектуална собственост.

Английският шампионат води ожесточена битка с пиратството, която наскоро доведе до три осъдителни присъди във Великобритания.

Дневник