Русия призова днес Франция да не я поучава за масовите арести на протеста в Москва в събота, предаде "Франс прес". По време на неразрешения от властите протест пред кметството на руската столица бяха арестувани 1400 души.

В понеделник френското външно министерство призова за бързото освобождаване на задържаните и изрази дълбокото си безпокойство по повод последните събития в Москва. Днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира на френската позиция. Във "Фейсбук" тя припомни, че в продължение на около година в същата тази Франция, която сега изразява загриженост, истински битки са противопоставили протестиращи и полицията и подчерта, че това мнение се споделя и от самите французи. Захарова визира протестите на движението на "жълтите жилетки", разтърсвали Франция месеци наред.

Тя припомни, че по време на протестните акции във Франция са загинали 11 души, 2500 демонстранти от "жълтите жилетки" са били ранени, а около 9 хиляди души са арестувани, предаде ТАСС.

"Френските власти тестваха върху населението всякакви видове репресивни методи за въздействие - от сълзотворен газ, шумови гранати и водни оръдия до масови арести", отбеляза Захарова. "Протестите не бяха разрешени и полицията действаше така, сякаш демонстрантите бяха не френски граждани, а чужди окупатори", допълни говорителят, цитирана от "Франс прес".

В Русия вчера съдилища наложиха на 160 от задържаните глоби, а около 60 души бяха оставени в предварителния арест.

  Дневник