Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за финансиране на дейността на специализирано звено "Национално тол управление" в Агенция "Пътна инфраструктура". Решението беше взето на днешното заседание на кабинета.

Средствата ще бъдат използвани за обезпечаване на дейностите на специализираното звено през следващата година. От началото на година леките автомобили пътуват с електронна винетка. Въвеждането на заплащането за ползване на пътищата на база изминато разстояние за превозните средства с обща маса над 3.5 тона, трябваше да стане в средата на август.

Заради липсата на съгласие за тарифите и неяснота кои пътища да бъдат обхванати, парламентът реши напълно тол системата да заработи на 1 март догодина. Тестовете на системата ще започнат на 16 август.

Миналата седмица "Капитал" написа, че държавата е платила вече на консорциума, който изгражда тол системата 89 998 200 лева. Това е половината от общата сума по договор.

Първоначално той предвиждаше 40% от сумата да бъде платена чак след заработване на системата за електронна винетка и монтиране на всички точки за контрол. През септември 2018 г. беше подписано допълнително споразумение между АПИ и Консорциум "Капш Трафик Солюшънс", като една от големите промени беше, че през май изпълнителят ще получи 50% от договорената цена.

Дневник