Огнен пръстен е обхванал Арктика - хиляди пожари горят в Сибир, Северна Европа, Гренландия, Аляска... Огнищата се виждат от Космоса, а димът от тях се разпростира на стотици километри.

В 5 области в Сибир вече е обявено извънредно положение заради над 500 огнища и замърсяването на въздуха, а преди няколко дни ветровете прехвърлиха дима през Урал на запад и според "Грийнпийс" може да достигне Москва. В канадската провинция Албърта само един от пожарите бе достигнал площ, колкото Люксембург. Според Световната метеорологична организация (WMO) арктическите пожари от юни са изхвърлили в атмосферата 50 мегатона въглероден диоксид - толкова, колкото създава Швеция за цяла година, и повече, отколкото сборния резултат от всички месеци юни между 2010 и 2018 г.

Явлението не е необичайно и предизвиканите от мълнии пожари в тайгата са част от естествения природен цикъл за обновяване на растителността. Но тази година, очертаваща се като поредната най-гореща в историята, мащабите са различни. От WMO казват, че е "особено необичайно" колко на север избухват пожари, силата и продължителността им.

Не само юни беше най-горещият, регистриран някога, но и в някои части на Сибир с бушуващи горски пожари температурата е почти 10 градуса над средната за периода 1981-2010 г. Арктическите пожари предизвикват тревога и защото пепелта, която изхвърлят, е много по-вероятно да падне върху снежна и ледена покривка, което я прави по-тъмна. Това означава, че не се отразява, а се поглъща слънчева светлина, което увеличава топенето - включително на постоянно замръзналата почва - и може да ускори отделянето на метан и глобалното затопляне, казват от WMO.

Проучване на горите на север от Полярния кръг, разпространено неотдавна, твърди, че те горят с мащаби, невиждани за последните 10 000 години.

В Сибир в началото на седмицата горяха близо 3 милиона хектар (и се увеличават), което е почти колкото територията на Белгия, съобщи Александър Чуприян, зам.-министър за извънредните ситуации. Той пристигна в Красноярския край, където на 30 юли бяха регистрирани 115 пожара върху 1 млн. хектара, срещу които в сряда бяха изпратени за гасене с вода. Няма застрашени селища, но хората страдат от задимяването, заявиха от министерството.


Чуприян потвърди, че в градове на над хиляда километра от горящата тайга се е увеличил броят на потърсилите медицинска помощ, а местни летища са с объркан график, защото непрекъснато отварят или затварят небето си за полети според конкретната ситуация. Местни жители публикуват снимки в социалните мрежи, на които видимостта е намаляла до 200 м.

Руснаците се подразниха особено много от думите на губернатора на Красноярския край, който в понеделник каза, че горските пожари са "обичайно природно явление, с което борбата е безсмислена, а може би на някои места - и опасна". "Когато зимата е студена и има виелици, никой не се сеща да топи айсберги, за да ни е по-топло, нали", каза Александър Усс. Той добави, че "пожари по тези места е имало и преди 100, и преди 500 години".

Хората започнаха да подписват в интернет призив за въвеждане на извънредно положение в Сибир и броят на присъединилите се наближава 1 млн. души. Над 1.2 млн. хектара горят в Якутия и близо 700 хиляди хектара в Иркутска област, която едва се съвзема от големи наводнения.

Повече четете в Дневник