Съдът пусна от ареста собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм, съобщи БНТ. това е станало срещу парична гаранция от 100 хил. лв.

Адвокатите на компанията са обявили, че ще обжалват мярката. Според тях такава не трябва да съществува или да бъде в най-лошия случай "подписка". Прокуратурата също ще обжалва, защото тя бе поискала постоянното задържане на Тодоров.

Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата. Това съобщиха по-рано от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице, се посочва в съобщение на обвинението.

Прокуратурата днес обяви, че в "Тад Груп" планирали да хакнат поливната система пред Народното събрание, за да се включват пръскачките в неподходящ момент и да се уронва престижът на институциите. По-късно от Народното събрание обявиха пред БНТ, че поливането в района става с водоноска.

Тодоров бе арестуван на летището след като се прибра от Канада във вторник сутринта. Търговският директор на фирмата Георги Янков е на свобода срещу парична гаранция от 20 хил. лв., а първият арестуван от фирмата Кристиян Бойков е пуснат срещу мярка "подписка".

Дневник