Съединените щати наложиха финансови санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, обяви агенция за контрол на чуждите активи американското министерство на финансите, цитирана от "Ройтерс".

Мерките се обявяват, защото Зариф действа от името на върховния водач Аятолах Али Хаменей, "прилага безразсъдния му дневен ред и е основният говорител на режима по света," се казва в изявление на финансовия министър Стивън Мнучин.

Санкциите бяха очаквани, след като подобни мерки бяха взети за обкръжението на Хаменей. По-късно представители на САЩ обясниха, че са готови да продъжлат диалога с Иран, но не гледат на първия дипломат на Техеран като на възможен събеседник.

Зариф реагира незабавно, като заяви, че е подложен на санкции, защото Вашингтон, изглежда, го смята за заплаха за дневния си ред.

Напрежението нараства от изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с ислямската република и се засилва още повече от нападенията срещу танкери през май, свалянето на американски дрон от Иран и инициативите за мисия за сигурност на корабоплаването в Ормузкия проток.

Дневник