Григор Димитров отпадна от турнира в Лос Кабос, Мексико след загуба във втория кръг от Гуидо Пея 4:6, 2:6. Вторият поставен в схемата се оказа непреодолимо препятствие за българина, който не успя да задържи ритъма си и да достигне до третия кръг едва за трети път в последните три месеца.

Срещата на централния корт в мексиканския курорт продължи едва час и 12 минути.

В хода на двубоя Димитров допусна седем двойни грешки и записа само двааса. Българският тенисист не беше стабилен на сервис, завършвайки с едва 58% вкаран първи сервис и точно толкова спечелени точки при него. При второто му подаване ефективността беше дори по-ниска – само 36%.

Това беше трети мач на Димитров срещу 24-ия в света Пея, като българинът записа втора загуба от него. В следващия кръг аржентинецът ще се изправи срещу 112-ия в света Ву Квон Сон от Южна Корея, който победи друг представител на южноамериканската страна Хуан Игнасио Лондеро.

Загубата е 13-а за Димитров в неговия 25-и мач през годината. Българинът остава с негативен баланс през 2019 г., като последният турнир, в който записа две поредни победи беше "Ролан Гарос". Следващата надпревара, в която бившият №3 в света ще участва в турнира от сериите "Мастърс" в Монреал, който започва през следващата седмица.

Срещата започна лошо за Димитров, който беше пробит още в първия гейм и бързо се озова в ролята на догонващ с 0:2. Бившият №3 все пак успя да спечели следващите три гейма и да обърне резултата, връщайки пробива, но в седмия гейм отново загуби подаването си.

Това се оказа ключово за развоя на сета и до края Пея не изпусна предимството си. Той затвори първата част с 6:4 след 40 минути. В сета Димитров не защити нито една точка за пробив, която даде на съперника си.

Загубеният първи сет пречупи съпротивата на българския тенисист и той се срина във втората част. Пет поредни загубени гейма изправиха Димитров до стената. В тях българинът спечели само девет точки, а в един от геймовете беше пробит, след като водеше с 40:0.

Димитров беше заплашен да получи "геврек" за пръв път от Australian Open 2018 г., когато във втория кръг Макензи Макдоналд спечели сет срещу него с 6:0. Българинът все пак се справи и проби Пея в шести гейм, за да спре серията на аржентинеца.

Той затвърди пробива с втори спечелен гейм, но той се оказа и последният в актива му. Пея взе своето подаване и затвори срещата с 6:2.

Дневник