Италианското министерство на културата забрани вчера строежа на ресторант от веригата за бързо хранене "Макдоналдс" (Mc'Donalds) до древните бани на Каракала в Рим, предадоха "Ройтерс" и ДПА. Кметът на града Вирджиния Раджи заяви, че "чудесата на Рим трябва да се съхранят".

Министърът на културата Алберто Бонизоли обяви решението си в съобщение във "Фейсбук", след като общинската администрация бурно протестира срещу възможността да се предлагат бургери в археологическата зона, в която се намират баните от трети век.

"Макдоналдс" има над 40 обекта в италианската столица, някои от които в близост до забележителности като площад "Навона" или Ватикана.

В Италия, която се гордее с кухнята си, веригите за бързо хранене будят много противоречия. През 1986 година интелектуалци и телевизионни звезди напразно се бориха срещу откриването на първия ресторант на "Макдоналдс" на площад "Испания", един от символите на Рим.

В случая с баните на Каракала обектът на "Макдоналдс" трябваше да се простира на 800 квадратни метра в район, където новото строителство трябва да отговаря на строги критерии, отразяващи историческите традиции.

Бившият градински център, където щеше да е новият ресторант, се намира между баните и древната Стена на Аврелиан, на няколкостотин метра от Колизея и Циркус Максимус. 

Дневник