Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл. "Тази вечер се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп по инициатива на американската страна. Президентът на САЩ предложи съдействие на Русия за борба с горските пожари в Сибир", заяви пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА.

Путин благодарил на Тръмп за "внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепата" и казал, че ако е необходимо, Русия ще се възползва. Путин оценил предложението на Тръмп за помощ в борбата с пожарите като залог за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия, каза Кремъл. Двамата лидери се разбрали да продължат контактите, включително при лични срещи.

Вчера Путин нареди на армията да се присъедини към усилията за справяне с пожарите, чийто дим достигна Монголия. След комюникето на Кремъл министерството на отбраната обяви, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в района на Красноярск, един от най-засегнатите региони, където близо 800 пожарникари участват в гасенето. Агенция "Интерфакс" предаде, че 2700 огнеборци са разположени на място, а в пет региона е обявено извънредно положение.

Всяка година в огромните изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари, до степен, че властите понякога не ги потушават, ако населението не е застрашено или щетите не надхвърлят цената на противопожарните действия. Тази година обаче пожарите са толкова мащабни, че застрашават околната среда в дългосрочен план, като ускоряват топенето на ледовете в Арктика.

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна днес в района на Красноярск и обеща помощ, като заяви на живо по телевизията, че пожарите не представляват "непосредствена опасност" за населението. "Има обективни трудности: проблемът с разстоянията, с труднодостъпните места и фактори, специфични за тази година", заяви министър-председателят, като припомни пожарите от 2010 г., при които няколко региона на страната, между които и Москва, бяха покрити с гъст дим.

Медведев, цитиран от ТАСС, каза, че е поискал проверка дали пожарите не са умишлени, за прикритие на незаконно събиране на дървесина. Според федералната агенция по горите обаче причината остават сухи гръмотевични бури и необичайните горещини от 30 градуса.

Дневник