Деца от шуменска лятна занималня гостуваха в библиотеката на Шуменски университет и се запознаха с ценни книги, съхранявани там, съобщиха на официалната си страница от висшето учебно заведение. Малчуганите посетиха читалнята на Педагогическата и чуждоезикова библиотека в Педагогическия факултет., събитието бе част от реализация на модела на Свободния достъп (Open Access), който е залегнал в сегашните и бъдещи библиотечни политики и практики.

Посрещнати от Димитринка Христова, библиотекар и педагог, децата разгледаха издания на Буквара на д-р Петър Берон, „История славяноболгарская“ на Паисий Хилендарски, Никифоров препис от 1772 г. Те имаха възможността  да сравнят издания на детски енциклопедии от началото на миналия век със съвременни такива. В непринудена среда, чрез интерактивни методи, те се запознаха с правилата в библиотеката, обсъдиха ролята на книгите като източник на знание, начините за опазването и съхранението им.

От ШУ уточниха, че целта на реализацията на модела на Open Access е да развива интереса към книгата и четенето, да повишаване на читателската култура у малките, както и да проследи промяната на достъпа до информация от книжния носител в миналия век до дигиталните копия в съвременното интернет пространство.

ШУМ.БГ