Съединените щати целят да насърчат Сърбия по пътя ѝ към евроинтеграцията, която ще ѝ помогне да гледа "на Запад, а не към Русия". Това включва нормализация с Косово, обяви номинирания за посланик на Вашингтон Антъни Годфри на изслушването си в сената.

Годфри двукратно даде сигнал по време на излъчваното на живо изслушване (заедно с още трима номинирани, сред които и бъдещият посланик в България), че е готов да подкрепи решение, инициирано и осъществено от самите Белград и Прищина, стига то да допринася за регионалната стабилност. Не му бяха зададени въпроси за плановете, обявени миналата година за сделка, евентуално включваща размяна на територии, подкрепяна тогава от САЩ, но не и от държави като Германия.

Попитан от сенатор Джийн Шахийн за руската бойна техника, доставена за Сърбия (част от която обаче бе задържана в Румъния), той спомена "очевидния опит на Русия" да влияе на случващото се в Белград и "притесненията на други страни, свързани с 90-те и ролята на Сърбия в този период." Шахийн изтъкна предишни опити на Москва да затрудни диалога на Белград и Прищина. Отговорът на Годфри бе, че за насърчаване на сърбите по пътя към интеграцията САЩ "работят здраво с европейските партньори" и го правят "както в Прищина, така и в Белград, във Вашингтон и в Москва. И двете страни имат нужда от това... нашата работа е, заедно с европейците, да им помогнем да се случи."

Последва въпрос за липсата на значим резултат от досегашните мерки и за призивите за "по-голям ангажимент на САЩ. Годфри повтори, че крайното решение трябва да е на Белград и Прищина: "Това е европейски процес, техен е. Има начини, по които можем да го направим по-привлекателен."

Към Европа има все повече критики, че с формати като брюкселския диалог от 2013 г. тя не е помогнала всъщност да се доближат позициите на Белград и Прищина. Анализатори, подкрепящи инициативата на президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, обвиняваха Брюксел и държави, членки на съюза, че блокират възможни решения, без да са в състояние да предложат алтернатива.

"Сърбия и Косово да се върнат на масата"

На сайта на американското посолство в Русия пише, че Годфри в момента е заместник на посланика, отговорен за "управлението на основни аспекти на американско-руските отношения". При представянето му по време на изслушването бе добавено, че владее руски, турски и сърбохърватски.

Служил като съветник по политически въпроси в същото посолство между 2015 и 2017 г., преди това е оглавявал дирекцията за Ирак в отдела за близкоизточни въпроси на Държавния департамент, работил е в мисиите на САЩ в Багдад (също съветник по политически въпроси) и в Анкара (по военни въпроси). Бил е заместник-посланик в Ереван (2004-2007 г.), работил е в посолствата в Загреб, Дъблин и Минск, а преди дипломатическата си кариера е бил 12 години във флота.

"Току-що напуснах Москва и напълно разбирам кампаниите за влияние на Русия," каза той и обясни, че опитът му му помага да се справи с това. "Стратегически интерес на САЩ е Сърбия да се развие като демократична страна" с върховенство на закона и успешна евроинтеграция. За целта нормализацията с Косово е приоритет и по пътя към него ще бъдат подкрепяни "и двете страни" за "собствено решение, което да подпомага регионалната стабилност". "Ще окуража страните да се завърнат на масата."

Други проблеми са увеличаваща се цензура, нуждата от борба с корупцията и повече работа за защита на малцинствата. Годфри увери, че ще работи за справяне с тези проблеми и добави, че самата Сърбия трябва да положи повече усилия, за да ое по-привлекателна за бизнеса и да задъри младите.

Дневник