Мащабното събитие, което трябваше да ознаменува 50-годишнината от легендарния фестивал "Уудсток", беше отменено вчера, едва две седмици, преди да се състои. Организаторите посочиха "непредвидени обстоятелства" като причина за това решение, съобщи "Гардиън".

Новината не е кой знае каква изненада, тъй като много изпълнители се оттеглиха от фестивала, чието местоположение беше сменено. Основният инвеститор още през април обяви, че се отказва от събитието, но организаторите настойчиво отричаха тази информация и продължиха с приготовленията.

Woodstock 50 беше обявен през януари тази година като честване на 50-годишнината на оригиналния нюйоркски фестивал, представил изпълнители като Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и The Who. Тогава Майкъл Ланг, организатор и копродуцент на първия "Уудсток", заяви, че събитието ще се проведе между 16 и 18 август в Уоткин Глен, щата Ню Йорк. Той каза още, че ще бъдат пуснати 100 хил. билета, чиито цени обаче така и не станаха известни.

През март в медиите вече се говореше, че фестивалът има финансови проблеми. Въпреки това беше публикувана внушителна програма с водещи музиканти, а организаторите трябваше да пуснат билетите на 22 април. Тази дата мина, а седмица по-късно основният спонсор Dentsu Aegis Network обяви, че фестивалът е бил отменен, защото не е бил в състояние да осигури "безопасността на артистите, партньорите и публиката".

Организаторите на фестивала опровергаха тази информация и след съдебна битка с компанията през месец май намериха нови партньори. През юни обаче Woodstock 50 загуби първоначалната си локация в щата Ню Йорк. През юли стана известно, че той ще се проведе в щата Мериленд.

Последва оттеглянето на редица артисти, между които Jay-Z, Джак Уайт, Майли Сайръс и участвалият в оригиналния фестивал Карлос Сантана. Това увеличи възможността фестивалът да не бъде проведен. През уикенда беше обявено, че фестивалът ще бъде с вход свободен. Носеха се и слухове, че събитието най-вероятно ще се състои в един-единствен ден.

Организаторите обявиха провала си едва вчера (31 юли). "Натъжени сме, че поредица от непредвидени обстоятелства направи невъзможно провеждането на фестивала, който ние си представяхме с амбициозната програма и социалните ангажименти, които беше планирано да поемем", казаха те.

Дневник