Не всички прасета, отглеждани в малки стопанства и дворове в Шуменско, са заклани до изтичането на дадения за това срок. Това стана ясно днес на заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със заболяването Африканска чума по свинете.

На него също така представители на общините изказаха съмнения, че има хора, които укриват прасетата си.

Съгласно решението на Централния епизоотичен съвет всички прасета в 20-километровите зони около индустриални ферми трябва да се преустанови отглеждането на свине в обекти от тип „заден двор“. За т.нар. "доброволно клане" на животните в Северна България бе даден срок до 24,00 часа за 31.07.2019 г. 

На днешното заседание на Областна епизоотична комисия председателят й Петко Шаренков оповести информацията, която е получил от всяка от общините относно изпълнението на заповедта.  

9 от 10-те общини в областта декларирали, че на тяхна територия всички прасета, отглеждани в "заден двор" са били заклани до вчера. В общините Венец и Каолиново пък не се гледало нито едно дворно прасе. 

Най-подробна информация е постъпила от община Велики Преслав. В тамошните села малки стопани са заклали общо над 200 прасета. Стопанин от село Мокреш категорично отказал да заколи своите 17 прасета. Друг от село Хан Крум заявил, че има 3 бременни свине, които няма да умъртви.

Зам.-кметът по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова заяви, че до нея достигнала неофициална информация, че и в нейната община стопани криели бременни свине, като ги вадели от дворовете и ги пускали в близките ниви и поляни. "Съмнявам се, че информацията, която е дадена на кметовете, че прасетата вече за заклани, е на 100% истина", каза Маркова. В Шумен вече е разпоредено на общинските инспектори да обходят вилните зони и махалите. 

Представителят на община Смядово също заяви, че не са сигурни дали наистина стопаните са си заклали прасетата, както твърдят.

Според решението на Централния епизоотичен съвет след изтичане дадените срокове трябва да се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган – съответната Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/.

Днес шуменската Областна епизоотична комисия обаче взе единодушно решение да се даде малка отсрочка на стопаните, като до утре, 2 август, директорът на ОДБХ-Шумен да изготви план-график за работа на сформирани екипи по общини.

Не стана ясно обаче дали тези екипи ще включват ветеринар и дали той ще пристъпва към принудително умъртвяване, ако бъде установено животно в двор. 
След комисията директорът на местната ОДБХ д-р Катя Райкинска отказа да разговаря с журналисти.

"До утре екипите ще ми бъдат докладвани и ще се тръгне първо по местата, които са докладвани от съответните кметове, че не са изпълнени указанията на Централния епизоотичен съвет. А те не бяха изпълнени само в селата Мокреш и Хан Крум. Това съвсем логично е да са първите места, на които ще отидат", каза председателят на Областната епизоотична комисия Петко Шаренков.

Той обаче бе категоричен, че няма "да се тръгне да се тропа по всеки дом".

ШУМ.БГ