Специализираната прокуратура изненадващо изпрати до медиите част от доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и 20-годишния служител Кристиян Бойков, който бе първия задържан по случая.

Това са общо 13 файла, сред които снимки на файлове от компютри, телефон, както и стоп кадри от охранителни камери в "ТАД Груп" с обяснителни бележки кое какво е.

"По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение "парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор, публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването", казват от държавното обвинение в имейл.

От файловете са заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които според държавното обвинение, биха нарведили интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.

Освен това е разпространен и скрийншот, за който се твърди, че е на личния телефон на Кристиян Бойков - на него се вижда приложението "Телерам" и заключен чат с наименование "Биволъ". Вчера пред "Дневник" собственикът на "Биволъ" Асен Йорданов каза, че обмисля да заведе дело за клевета срещу наблюдаващия прокурор Евгения Станкова заради твърденията за таен чат през "Телеграм" с един от тримата обвинени по случая.

"Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества", твърдят от държавното обвинение ден след като специализираният наказателен съд пусна под гаранция от 100 000 лв. гаранция Иван Тодоров.

Събрани са личните данни на магистрати - основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: "Ne se chistiiiii", съобщават от специализираната прокуратура.

Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд", пишат от прокуратурата:

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти", се казва в показания на свидетел по делото.

"Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", твърди още свидетелят.

Дневник