След дълго мълчание китайската армия коментира продължаващите седмици наред протести в Хонконг - както с думи, така и с кадри, предадени от американски и китайски медии.

Ръководителят на гарнизона на Народноосвободителната армия в Хонконг заяви, че тя е "решена да защити суверенитета на Китай", след като случващото се "сериозно заплашва живота и безопасността" на хората и не бива да се толерира. В коментара си по време на прием за 92-годишнината от основаването на армията той подкрепи и губернатора на Хонконг Кари Лам, както и полицията заради придържането към закона.

Демонстрациите започнаха заради спорен законопроект, който би улеснил екстрадицията в континентален Китай - нещо немислимо за стотици хиляди жители на Хонконг, който е полуавтономен и се радва на редица привилегии. Законопроектът бе замразен, но протестиращите поискаха властите напълно да се откажат от него, а по-късно недоволството им се прехвърли и към представителството на Пекин. Вчера 43-ма протестиращи получиха обвинения за участие в безредици.

На същия прием се появи и рекламен видеоклип на армията. Видеото е на китайски, с китайски и английски субтитри. Военни употребяват изрази като "снайпери на позиция" (следва взривяване на автомобил), "всички последствия са ваш риск", "готови за пускане на ракета", "готовност за атака". Фразата за риска е на кантонски, който е официален в Хонконг, отбелязва "Гардиън".

Поразени са сухопътни, морски и въздушни цели, а в последната минута от клипа има кадри от военен парад, придружени с думите на жители: "Уменията (на Народноосвободителната армия) са отлични." Други коментират силата и дисциплината ѝ, както и връзката между хората и армията в Хонконг. "Много съм горд", "много сме горди", повтарят няколко души. В края войник вади сабята си и повежда няколко десетки души.

Изследователят Андреас Фулда от Нотингамския университет, цитиран от "Гардиън", определи клипа като част от "психологическата война" срещу Хонконг. Снощи, преди статията на британския вестник, китайският "Глобъл таймс" (част от групата на официалния вестник на комунистическата партия) публикува в "Туитър" хипервръзка към думите на командира, като добави и видеоклипа на армията. Придружаващият коментар започва така: "Остро предупреждение срещу сецесионистите и чуждестранните им поддръжници в #Хонконг? Първо, командирът на гарнизона (на Народноосвободителната армия) в Хонконг обеща да защитава стабилността на Хонконг."

Междувременно предшественик на Лам, първият губернатор Тун Чи-хуа, обвини САЩ и Тайван, че стоят зад безредиците и "чужди полицити и антикитайски сили със задни мотиви" всяват "страх" у жителите на Хонконг, които трябва да внимават, за да не "бъдат използвани".

Според "Блумбърг" армията може да изпраща още едно послание, че е готова да действа (дни след първата официална пресконференция на Пекин по темата). Агенцията цитира високопоставен американски служител с думите, че Белият дом наблюдава струпване на китайски сили на границата с Хонконг. Според анализатор те може би са били там за церемония по постъпване на нови полицаи.

По принцип намесата на Народноосвободителната армия в Хонконг може да стане по изключение - ако бъде поискана от местната власт. Представители на Пекин са заявявали, че имат готовност да действат, ако такава молба бъде отправена.

Дневник