Операторът на изграждането на "Северен поток 2" обяви, че работата по проекта продължава независимо от предложението за санкции срещу участниците в него, гласувани в комисия Сената на Съединените щати, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.

Според коментара на Nord Stream AG е твърде рано да се правят изводи след първата стъпка за разглеждане на текста, премината вчера в Комисията за външна политика в Сената с 20 гласа "за" и 2 "против".

Т. нар. Protecting Europe Security Act ("Закон за защита на енергийната сигурност на Европа") все още е на много ранен етап. Според "Файненшъл таймс" обаче, ако бъде приет, той може да доведе до санкции и за други проекти, като например "Турски поток" - наследника на неосъществения "Южен поток", който според руските власти ще премине през България. "Турски поток" не се споменава изрично в текста, но в началото му е записана целта да се "наложат санкции" за "изграждането на руски тръбопроводи за износ на енергия и за други цели.

Проектозаконът отразява притесненията на някои конгресмени от руското влияние в Европа и възможността проекти като "Северен поток 2" да направят Стария континент по-силно зависим от Москва. За да се превърне в закон обаче, документът трябва да бъде приет също така от целия Сенат и от Камарата на представителите, а също така да бъде подписан от Доналд Тръмп.

Препятствието Дания

"Северен поток-2", с дължина 1200 км, предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море. Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм - 2" е руският газов гигант "Газпром". Партньори на "Газпром" са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането и които миналата година бяха предупредени за риск от санкции. Партньорите на "Газпром" ще финансират 50 процента от проекта.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. В началото на седмицата "Файненшъл таймс" съобщи, че има риск Русия да изпусне срока за начало на газови доставки до Европа по "Северен поток 2". Причината е, че Дания все още не е одобрила строителството на проекта в териториалните си води. За британския вестник близък до проекта високопоставен източник заявява, че строителството и завършването на проекта за 9.5 млрд. долара няма да стане в срок, ако разрешителното от Дания "не се издаде в следващите няколко седмици". Друг изтомник казва, че следващият месец ще е жизненоважен: "Август наближава и това създава притеснение, ако не и паника".

Според Виктор Зубков, която оглавява борда на директорите в "Газпром", последният срок всъщност е октомври. Изпълнителният директор Алексей Милер е казвал, че 130-километровият датски участък на газопровода ще отнеме най-много пет седмици. Експерти не са съгласни - тестовете и запълването на тръбите ще удължат процеса. Междувременно датската агенция за енергетика обясни, че "не е възможно да се каже" колко време ще отнеме процесът - в момента тя оценява заявленията за преминаване през икономическата си зона и отговаря на въпроси, възникнали при започналите преди няколко месеца обществени обсъждания. Те приключват на 19 септември.

Няколко седмици преди този краен срок американският президент Доналд Тръмп ще посети Дания след визатата в Полша на, между 31 август и 1 септември, обяви Белият дом. Тръмп е известен противник на "Северен поток 2", който смята за заплаха за Европа - той обвинява Германия, че с този проект (и изградения миналото десетилетие "Северен поток") е прекалено зависима от Русия.

Дневник