Руски актьор от водещ театър беше осъден на 8 дни лишаване от свобода, защото е изиграл пиян полицай в аматьорско хумористично видео. Дмитрий Смолев беше признат за виновен за уронване на престижа на руската полиция и нелегално носене на полицейска униформа, предаде Би Би Си.

Актьорът играе главна роля в постановката "Дюма" по пиеса на драматурга Иван Окхлобистин в известния театър "Современник". Във видеото с времетраене под една минута Смолев се клатушка и пуши цигара. То е било публикувано от блогър в социалната мрежа TikTok. В интервю по руска телевизия Смолев каза, че блогърът го е помолил да участва в клипа като услуга и му е дал полицейската униформа. Актьорът не е знаел, че клипът ще бъде качен в интернет.

Театър "Современник" излезе с позиция, че "разбира как непознаването на руските закони (какъвто е случаят с актьора Дмитрий Смолев) не освобождава никого отговорност". Но според него артистът и партньорът му в този клип не са познавали законите и не са добавили надписи към видеото, от които да се разбере, че става дума за "актьорски скеч".

В изявлението е отбелязано, че "клипът е дори талантлив" и "е наистина жалко, че това не е театрална работа на Дмитрий Смолев".

Дневник