ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) се присъединиха към "Лудогорец" и се класираха за третия преварителен кръг на Лига Европа, след като отстраниха съперниците си "Осиек" и "Спартак" (Търнава) в драматични сблъсъци.

ЦСКА премина през труден сблъсък с хърватите, като отстъпи с 0:1 в редовното време, стигайки се до дузпи, при които надделя с 4:3. Червените играха плахо в 90-те минути, но показаха по-здрави нерви. При ударите от 11-те метра Тиаго, Греъм Кери, Николай Бодуров и Али Соу бяха точни за ЦСКА, като само Жеферсон пропусна.

Вратарят на ЦСКА Черниаускас спаси една от дузпите на "Осиек", а друг от изстрелите беше пратен в аут.

В следващия кръг отборът ще се изправи срещу украинския "Заря" (Луганск).

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович направи няколко изненади, като една от тях беше включването на дебютанта Раул Албентоса, който дотук нямаше мачове за червените. Като десен халф-бек пък започна Петър Занев, който по принцип играе отляво.

Евандро, който беше герой в първата среща, остана извън групата заради заболяване.

Срещата на стадион "Градски врът" започна с натиск на хърватския тим. Още в третата минута стражът на ЦСКА Витаутас Черниаускас трябваше да се намесва след опасен удар от фаул след изстрел на Бочкай.

В 14-ата "Осиек" отново имаше своя шанс, но вратарят на ЦСКА пак внимаваше, този път излизайки да пресече опасно подаване.

В началните минути играта на ЦСКА се свеждаше до захождания по фланговете и дълги подавания към Али Соу. Той обче остана изолиран, а в средата на терена ЦСКА не успяваше да наложи контрол.

"Осиек" продължи да бъде по-добрият отбор на терена, като създаваше по-големите опасности. В 28-ата минута хърватите откриха резултата след много хубава флангова атака.

Жапер центрира с едно докосване, на близката греда топката беше засечена от движещия се на скорост Майсторович, който придаде сила на топката и не остави шансове на Черниаускас.

ЦСКА нямаше отговор на по-добрата игра на "Осиек", като единствената възможност до почивката беше след статично положение. В добавеното време Нуно Томаш се разписа, но попадението му беше отменено заради засада на португалския защитник.

През втората част ЦСКА подходи малко по-активно, но само в началните минути. Али Соу отправи един удар в 51-ата минута, но топката дори не намери очертанията на вратата. По-добрите шансове отново бяха за хърватите и в 62-ата минута "Осиек" създаде реална опасност, когато Марин Пил преодоля трима от ЦСКА, но ударът му премина встрани.

До края на редовното време ЦСКА стигна до удар от около 35 метра на Греъм Кери, но без той да бъде опасност за вратаря на хърватския тим.

В продълженията надлъгването властваше на терена, като никой не искаше да предприема прекалени рискове. Все пак в първото продължение ЦСКА можеше да излезе напред, когато Али Соу се озова на отлична позиция в наказателното поле. Нападателят на червените обаче беше спрян от хърватския вратар.

В продължението ЦСКА имаше и претенции за дузпа, когато резервата Тони Уот падна в наказателното поле след контакт с Шукало. Съдията беше много близо до ситуацията и реши да не дава наказателен удар за червените.

При дузпите футболистите на ЦСКА показаха по-здрави нерви. Черниаускас спаси вторият изстрел на хърватите, а след това един от тях прати и топката в аут.

Тиаго и Греъм Кери дадоха добро начало на червените,но Жеферсон стреля в аут, като не намери очертанията. Въпреки това Бодуров и Али Соу бяха безгрешни и пратиха тима си напред.

В другата среща с българско участие "Локомотив" (Пловдив) стигна до третия кръг макар и по много драматичен начин. Носителят на Купата на България елиминира "Спартак" (Търнава) благодарение на гол на чужд терен. Черно-белите загубиха с 1:3 гостуването си в Словакия, но попадение на Ален Ожболт беше с цена на класиране напред.

В първия двубой в Пловдив "Локомотив" спечели с 2:0.

Българският състав беше близо до това да отпадне по сензационен начин, след като губеше с 0:3 при оставащи 20 минути. "Спартак" беше с човек по-малко, но показа по-добра игра.

Дангубич откри след едва 16 минути игра, а в 35-ата домакините останаха с човек по-малко. Тимотей Захуменски беше изгонен, след като беше последен в защитата и фаулира Ожболт.

След почивката "Спартак" продължи да играе по-добре и стигна до нови два гола. Първо капитанът Митреа се разписа от дузпа в 53-ата минута и елиминира преднината на "Локомотив" от първата среща.

В 71-ата минута Таварес вкара трети гол за словаците. Той наказа грешка на българската защита, като не даде шансове и на вратаря Луков. Само три минути по-късно обаче Ожболт засече подаване на Бирсент Карагарен и с попадението си класира "Локомотив" напред.

В следващия кръг черно-белите ще срещнат "Страсбург".

Дневник