За собственици на танкери рискът от преминаването през най-натоварения възел за транспорта на петрол в света засега се намалява по един начин - все повече съдове изчезват от системите за проследяване.

Изключването на транспондерите според "Блумбърг" е като извадено от учебника на Иран, а използването му се потвърждава от данни за проследяването на танкери, обработени от агенцията. Други решиха да променят маршрута си в Персийския залив и след преминаване през протока да плават по-близо до бреговете на Оман, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия по пътя към пристанищата в Кувейт и Ирак. Норвежките власти изрично посъветваха съдовете, плаващи под флага на страната, да сведат до минимум времето, в което преминават през ирански води.

Това е решението, намерено след серия инциденти с танкери тази пролет и в началото на лятото. Кулминацията на напрежението между Иран и Запада (и особено Великобритания и Съединените щати) по въпроса настъпи след решението на Иран да задържи плаващия под британски флаг "Стена имперо". Техеран предложи размяна на танкера, според него нарушил морското право, за съда "Грейс 1", който по-рано задържаха британските власти заради пренос на гориво за Сирия. По-рано сваляне на американски дрон предотврати в последния момент удар на САЩ срещу Иран.

Алтернативата

В момента два британски бойни кораба патрулират във водите около Ормузкия проток, откъдето минава една трета от петрола, транспортиран по море (и една пета от ежедневните доставки или 21 млн. барела). Постоянно разположен е и Петият флот на военноморските сили на САЩ. Представители и на Лондон обаче предупреждават, че би било абсурдно да се придружава всеки танкер, за да се гарантира безопасността му. Междувременно други избират да не минават оттам - BP потвърди за "Ройтерс" решението да не го прави.

Европейски държави и САЩ започнаха да говорят - първо поотделно, след това заедно - за мисия, която би увеличила сигурността на корабоплаването. Още тогава се очертаха разделенията. Франция и Германия заявиха, че предпочитат европейска инициатива. Париж даде да се разбере, че тя би била "обратната на американската" идея (за сдържане на Иран), а Берлин - че би обмислил, но първо трябва да знае как ще изглежда потенциалната мисия.

Поне три танкера под британски флаг минават всеки ден през Ормузкия проток. Смяната на премиера в Обединеното кралство обаче смени и позицията, изразена от кабинета на Тереза Мей. В първата седмица от мандата си британският премиер Борис Джонсън се отказа от призивите на предишния кабинет за европейска коалиция за защита на Ормузкия проток - идея, която Германия в началото бе готова да разгледа.

Разделенията

Вчера външният му министър Доминик Рааб изключи една от алтернативите за решаване на проблема с танкера "Стена имперо". "Няма да правим размяна. Ако хора или държави са задържали незаконно танкер под британски флаг, то върховенството на закона и на международното право трябва да бъдат уважени. Няма да разменяме кораб, задържан законно, и кораб, задържан незаконно. Това не е начинът, по който Иран ще бъде приет отново."

В началото на седмицата дойде и формалното предложение на САЩ за мисия, основно осъществявана от европейски държави, но с американска подкрепа. Германия обаче отхвърли инициативата. Позицията бе сходна с изразената от Великобритания преди смяната на кабинета - тогавашният външен министър Хънт припомни, че Великобритания не е част от кампанията за "максимален натиск" върху ислямската република, водена от САЩ, а би се съсредоточила само върху свободата на корабоплаването.

САЩ си представят друго. "Ще придружаваме корабите ви, докато преминават, но няма да бъдем многобройни," каза вицеадмирал Майкъл Гилдей каза в сряда на изслушване в сената, който решаваше дали да утвърди номинацията му за шеф на мисията "Операция Страж". "Идеята е регионалните партньори да носят по-голямата част от отговорността."

Русия междувременно заяви, че е притеснена от натрупващото се напрежение и от усилията за изграждане на военноморска коалиция. Според Москва единствената цел е да бъде оказан натиск върху Иран. Руското външното министерство, цитирано от РИА "Новости", заяви, е Вашингтон си търси повод за война.

Дневник