Новият британски премиер Борис Джонсън вчера понесе първото си изборно поражение, след като неговата Консервативна партия загуби частичните парламентарни избори в избирателния окръг Брекон и Радноршър в Уелс, съобщиха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.

Според официалните резултати кандидатът на проевропейската партия Либерални демократи Джейн Додс е победила кандидата на Консервативната партия Крис Дейвис с 13 826 гласа срещу 12 401.

Така парламентарното мнозинство на управляващите консерватори беше сведено до само един глас, което усложнява стратегията на Джонсън за Брекзит, отбелязва АФП. Правителството на Джонсън зависи от подкрепата на малката северноирландска Демократична юнионистка партия за крехкото си мнозинство в парламента, като само шепа разбунтували се консерватори са необходими, за да загуби ключови гласувания.

До тези частични избори се стигна, след като депутатът от консервативната партия Крис Дейвис беше обвинен в деклариране на неверни данни за разходите си и беше отзован от парламента с петиция на местни избиратели, отбелязва "Ройтерс".

"Първата ми работа като ваш народен представител, когато пристигна в Уестминстър, ще бъде да намеря Борис Джонсън където и да се крие и да му кажа гръмко и ясно: "Престанете да си играете с бъдещето на нашите общности и веднага изключете варианта за Брекзит без сделка", заяви Додс, цитирана от ДПА, след обявяването на резултата от изборите.

Джонсън, който пое властта миналата седмица, каза, че не планира провеждане на избори преди Брекзит, но той може да бъде принуден, ако депутатите, опитат да спрат евентуално излизане от ЕС без сделка като свалят правителството с вот на недоверие.

Резултатите от Брекон, където комбинираният вот за партиите, подкрепящи Брекзит превъзхождаше този за подкрепящите оставането в ЕС, вероятно ще засили призивите за евентуален съюз между консерваторите и Партията на Брекзит на Найджъл Фараж на бъдещи избори. На изборите за Европейски парламент през май партията на Фараж спечели най-много гласове.

Дневник