Три от четирите български отбора се класираха за третия квалификационен кръг в Лига Европа. Те вече знаят съперниците си, а времето за подготовка ще е точно седмица.

Двубоите са на 8 и 15 август, а крайните победители се класират за плейофа за влизане в групите на надпреварата.

Най-голямото предизвикателство се очертава пред "Локомотив" (Пловдив), който ще срещне френския "Страсбург", след като премина по драматичен начин през дуела със "Спартак" (Търнава).

ЦСКА ще трябва да мери сили с украинския "Зоря" (Луганск). Червените, които преодоляха "Осиек" след дузпи, ще са домакини в първия мач. За шампиона "Лудогорец" остава наглед най-лекото изпитание - двубои с ТНС от Уелс. Във втория кръг воденият от Стойчо Стоев отбор отстрани "Валур".

Четвъртият български представител в Лига Европа - "Левски", приключи участието си след много тежко поражение с 0:4 от АЕК (Ларнака) в София.

Черно-бялото вълнение

"Локомотив" (Пловдив) се завърна в Европа с успех. Съставът трябваше да изстрада драматичното преодоляване на "Спартак" (Търнава), където голът на чужд терен се оказа безценен.

Черно-белите са домакини в първия двубой със "Страсбург". Треньорът Бруно Акрапович смята, че отборът му има сили да поднесе изненада.

"Вярвам, че можем да преодолеем "Страсбург". Ако анализираш добре съперника, вярваш. Видяхте в първия мач срещу "Спартак" как се справихме. Днес влезе Жоро Илиев и даде голям импулс на отбора. Тази лекция, която получихме днес, ще ни помогне за в бъдеще", заяви той.

"В кариерата си не съм имал такъв мач, но вярвах, че ще вкараме един гол. Не може да играем само в защита и вярвах, че ще вкараме", добави Акрапович за двубоя със "Спартак".

Изпитанието пред ЦСКА

В разгара на кризата си ЦСКА се изправи срещу "Осиек", но успя да излезе победител. Червените ще имат нова трудна задача в Европа, като им предстоят срещи със "Зоря" (Луганск). Първият двубой е следващата седмица в София.

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович каза, че вниманието на отбора трябва да е насочено към предстоящото домакинство срещу "Ботев" (Враца) в неделя.

"Не говорим за бъдещето. Футболистите играха продължения и се натрупа умора. Трябва да спечелим мача си в първенството, а нямаме два отбора, които могат да играят", каза сръбският специалист.

Набиране на скорост

"Лудогорец" имаше трудности в първия двубой с "Валур", но в реванша спечели убедително. Сега отборът очаква ТНС в ролята на фаворит за крайния успех. Първият мач е в Разград следващия четвъртък.

"Нищо не знам за ТНС. Стремя се да не гледам другия съперник, преди да сме отстранили първия. Имам си някакво поверие. От утре ще знам повече", каза Стоев след убедителната победа срещу "Валур".

"Във футбола има добри и не толкова добри неща. Ако сме перфектни, ще бъдем на много, много високо ниво. И двете грешки, които допуснахме бяха поради липса наа концентрация. Когато играеш атакуващо, когато 80 % от време си в противниковата половина, много е важно да си концентриран в защита. Не сме перфектни, не сме идеални, но се стремим да коригираме нещата. Важното е, че отборът има голям потенциал и се опитваме да го развиваме", добави Стоев.

Приходите

С участието си във втория и третия предварителен кръг в Лига Европа трите български отбора си осигуриха по 540 хил. евро (260 хиил. евро за втория и 280 хил. евро за третия кръг).

ЦСКА има осигурени още 240 хил. евро от първия предварителен кръг, в който отстрани черногорския "Титоград". "Лудогорец" има 280 хил. евро от първия предварителен кръг в Шампионската лига.

Ако се класират за плейофа, отборите имат гарантирани поне още 300 хил. евро. Те се получават само при отпадане. Влизането в групите на Лига Европа носи 2.92 млн. евро, както и по 570 хил. евро за победа и по 190 хил. евро за равенство.

Дневник