Китай отхвърли като "неправилен" подхода на Съединените щати, решили да наложат допълнителни 10-процентни мита на стоки за 300 млрд. долара от страната, предаде Би Би Си.

На практика решението, влизащо в сила от 1 сепември, означава, че целият китайски внос попада под мерките на президента Доналд Тръмп в хода на търговската война с Китай. Вероятно в списъка влиза голям набор от стоки като смартфони и дрехи.

Говорител на китайското външно министерство, цитиран от "Ройтерс", каза, че Пекин ще вземе контрамерки, ако Вашингтон изпълни заканата.

"Някой трябваше отдавна да е направил това с Китай," каза той пред репортери, предаде британската медия. Според него мярката е "краткосрочна" и митата могат да се увеличат до над 25 на сто, ако няма напредък в преговорите.

Планът за новите мита бе обявен от Тръмп в "Туитър" след безрезултатния край на нов кръг преговори. Президентът използва профила си, за да нападне Пекин, че не спазва ангажимента си да купува повече земеделски продукти от САЩ.

За последните седем месеца поне два пъти бе обявяван напредък в търговската война, през декември Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин обявиха тримесечна "пауза", за да избегнат покачване на напрежението. Тръмп обвинява Китай в нечестни търговски практики и кражба на интелектуална собственост и освен това твърди, че американският търговски дефицит с Китай трябва да бъде свит.

Според Търговската камара на САЩ, която представлява над 3 млн. американски компании, последната серия мита само ще "причини още по-голяма болка на американския бизнес, фермери, работници и потребители и ще подкопае иначе силната американска икономика." Вчера бившият главен икономически съветник на Тръмп Гари Кон каза в интервю за Би Би Си, че митата имат "драматично влияние" върху производството и капиталовите инвестиции.

Дневник