Един от най-важните договори за контрол над оръжията, подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов преди 30 години - Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, е мъртъв, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

И Съединените щати, и Русия се оттеглиха днес от договора, наричан на английски Intermediate-range Nuclear Forces treaty (INF - Договор за ядрените сили с междинен обсег).

И ако те решат да не удължат действието или да не заменят с нов по-обхватния нов договор СТАРТ, когато изтече в началото на 2021 г., за първи път от близо половин век няма да има никакви ограничения за двата най-големи ядрени арсенала в света, посочва АП. Повече за договора четете тук.

Разработката на руската ракета 9M729 бе сред аргументите, с които Съединените щати заявиха, че Русия нарушава договора. НАТО подкрепи тази позиция. Москва обаче обяви, че спира да изпълнява задълженията си по договора и ще се оттегли от него. Първоначално руският президент Владимир Путин твърдеше - през 2007 г. - че договорът не отговаря на интересите на страната му. По-късно, след обвиненията на Запада, Москва отрече да го нарушава.

Новият договор за съкращаване на стратегическите оръжия (New Strategic Arms Reduction Treaty) бе подписан на 8 април 2010 г. от Русия и САЩ и влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Американското правителство заяви, че Русия е нарушавала Договора за ракетите със среден и малък обсег в продължение на години, като е разработвала и въвеждала на въоръжение оръжия, застрашаващи САЩ и съюзниците им, особено в Европа.

Президентът Тръмп твърди, че иска нов договор за контрол над оръжията, подписан от САЩ и Русия, но и от Китай, добавя АП.

Отива си "безценна спирачка за ядрената война", предупреди генералният секретар Антониу Гутериш, цитиран от Би Би Си. "Има вероятност това да повиши, а не да намали заплахата от балистични ракети", каза той и призова и двете страни да търсят "споразумение за нов общ път към международен контрол на въоръжаването".

Според военния анализатор Павел Фелгенгауер, цитиран от "Франс прес", с края на договора предстои "разработката и разгръщането на нови оръжия. Русия вече е готова".

Дневник