Хора, свързани с правителството на Саудитска Арабия, са поддържали мрежа от фалшиви профили и страници във "Фейсбук", за да правят държавна пропаганда и да водят кампании срещу регионални съперници на кралството, съобщи снощи интернет гигантът, цитиран от "Ройтерс".

"Фейсбук" съобщи, че е блокирал над 350 профила и страници в социалната мрежа с около 1.4 милиона техни симпатизанти. Това е поредната голяма чистка в борбата и срещу "координираното неавтентично поведение" в социалната мрежа. За първи път такава активност във "Фейсбук" се свързва със саудитското правителство.

"Фейсбук" блокира профили и страници заради "неавтентично поведение" по няколко пъти на месец, но рядко свързва тези мерки директно с конкретно правителство. В сегашния случай, обаче, "нашите разследващи успяха да потвърдят, че конкретните личности зад тази активност в платформата са свързани с правителството на Саудитска Арабия", каза Натаниъл Глейчър, шеф на отдела за киберполитика във "Фейсбук".

"Всеки път, когато открием връзка между една информационна операция и някое правителство, това е важно и хората трябва да са наясно", добави той.

Експертът обясни и как са действали тези профили, маскирани като лични страници на граждани на арабската страна. Те изглеждали като местни новинарски медии, на които се пускали регионални новини и материали на политически теми на арабски език. В тях например се говорело за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, за неговите политически, икономически и социални реформи, за успехите на саудитските въоръжени сили, особено във войната в Йемен, отбеляза Глейчър. Десетки хиляди долари се харчели и за рекламни материали на тези акаунти.

Според Глейчър и други правителства от Близкия изток все повече използвали социалните мрежи за подобни цели. Вчера интернет гигантът блокира и друга мрежа от над 350 акаунта, свързани с маркетингови фирми в Египет и ОАЕ. В този случай обаче "Фейсбук" не свърза пряко тези профили с конкретно правителство. /БТА

Дневник