Къде са ветеринарните лекари, защо ги няма по селата, точно сега, когато трябва да са там и да инструктират хората? Оставиха ни сами да се оправяме и вместо да ни подкрепят, подкрепихме ги ние.

Проблема поставиха днес кметовете на населени места в община Шумен на заседание на общинската епизоотична комисия.

На нея бе отчетено, че в общината стопаните отглеждащи прасета в задни дворове са ги изклали доброволно.

На днешното заседание кметовете отправиха критики си към Областна дирекция по безопасност на храните. Според тях ОДБХ сега трябва да влезе в ролята си  по отношение на нерегламентираната продажба на малки прасета, в това число и продажбата им от животновъдни обекти. “Не ние да ходим да издирваме свинете по дворовете, а те по закон да си свършат работата, да документират и да ни уведомят къде какви прасета са продадени, за да знаем като кметове, кой и колко е закупил и отглежда в населеното място”, поискаха те.

Те поискаха и от общината по-често извозване на битовите и хранителни отпадъци по селата, тъй като казаните са препълнени, някои са и открити и представляват потенциална опасност за разпространение на болестта, заради хищници и кучета. Те отбелязаха още, че в някои населени места казаните за смет са недостатъчни.

Д-р Николай Недялков, главен инспектор към ОБДХ – Шумен, запозна присъстващите с новите /от понеделник/ 8 заповеди за нови огнища на африканска чума по свинете в страната, от които 6 открити в задни дворове и 2 при диви свине.

“Изпълняваме решенията на Централната и областна епизоотична комисия. Ветеринарните ни лекари са малко, за общината те са трима и работят в трудна обстановка. Важното е да не допуснем на наша територия огнище", каза тоа. Според него при извършените проверки в 5-те свинекомплекса на територията на общината, работещите там полагат големи усилия и вземат "драконовски мерки" против разпространението на болестта.

Днес е и срокът на Областна дирекция по храните, която трябва окончателно да изготви план-график за работа на сформирани екипи по общини за извършване на проверки и евентуално принудително евтаназиране, ако се открият скрити прасета. Според д-р Светлана Маркова, зам. - кмет по здравеопазване и социална политика общински инспектори от Наредба 1 вече правят обходи по места в общината.

Днес се взе решение, след като доброволно са изклани прасетата в Шуменско, да не се свиква последваща общинска епизоотична комисия, освен ако е неотложна. Решенията от Областната епизоотична комисия ще бъдат свеждани до кметовете на села от община Шумен по имейл. 

ШУМ. БГ