Стефани Фрапар е първата жена, която ще ръководи международен мач от най-високо ниво в европейския клубен футбол. УЕФА избра французойката да е съдия на двубоя за Суперкупата на Европа между "Ливърпул" и "Челси".

Нейни помощнички ще са друга французойка - Мануела Николози, и Мишел О'Нийл от Ирландия. Четвърти съдия ще е Джунейт Чакър от Турция.

За Фрапар това ще е второ голямо предизвикателство през лятото, след като беше съдия и на финала на световното първенство за жени между САЩ и Холандия (2:0). През пролетта тя стана първата жена, ръководила мач във френското първенство.

От УЕФА обявиха в сайта си, че Фрапар "напълно заслужава" тази възможност. Президентът на организацията Александър Чеферин се надява, че изборът ще се окаже вдъхновяващ за милиони момичета и жени по света.

"В много случаи съм казвал, че възможностите за женския футбол нямат граници. Като организация за нас развитието на женския футбол във всички сфери е от голяма важност", каза Чеферин.

"Ливърпул" и "Челси", които спечелиха съответно Шампионската лига и Лига Европа, ще играят на 14 август на "Водафон парк" в Истанбул.

Дневник