Българската оперна певица Райна Кабаиванска получи вчера във Верона престижната награда на името на легендата Мария Калас. Така българката стана първият чужденец, получил италианското отличие.

Церемонията по връчване на статуетката е кулминация в програмата на ежегодния фестивал "Мария Калас", провеждащ се под егидата на фондация "Арена ди Верона". Наградата е създадена през 2013 г. и се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство, които имат исторически принос за славата на "Арена ди Верона".

Райна Кабаиванска дебютира в най-прочутия в света античен театър през 1970 г. в операта "Манон Леско", в която си партнира с Пласидо Доминго. Диригент е Нело Санти, а режисьор - Натаниел Мерил. Тя излиза за последен път на тази сцена през 1997 г. в "Мадам Бътерфлай", чиито диригент е Даниел Орен. Спектакълът на Бени Монтресор е създаден специално за българското сопрано. 20 хил. зрители изпълват театъра всяка вечер - добавени са две извънредни дати. Тогава Кабаиванска е на 63 г. и след финала на последното представление вдига ръка към публиката и казва: "Посвещавам го на теб, Мария".

Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември, 1934 г. От малка свири на пиано и пее в детския хор "Бодра смяна". През 1957 г. завършва оперно пеене в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Назначена е за хористка в Софийската опера, което я кара да кандидатства за стипендия за специализация. Така тя заминава за Италия през 1958 г. От 1961 г. е солистка в "Ла Скала" в Милано и в Софийската опера. За няколко години се налага на сцената и се изявява по целия свят. Днес преподава в Италия и води майсторски класове в Нов български университет. Основател е на фонд "Райна Кабаиванска", който подпомага млади български таланти.

Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и
Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. Между 10 и 29 септември Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. 

Дневник